Kőröshegy

A Balatontól délre, a Lucs-tető és a Gyugy-hát közötti völgyben fekszik, a 7-es főút mellett, a szántódi kompkikötőtől mindössze 3 kilométerre. A településről kiindulva könnyen megkö-zelíthető a környék számos látványokban gazdag települése is: 15 km- re fekszik Siófok a „Balaton fővárosa", 25 km-re található a gyógyfürdőjéről híres Igal.

Nevét már a középkor elején említette Szent László király 1082-ben kelt oklevele, Keurushyg névvel. Már 1233 előtt anyaegyház rangja, 1382-ben vásártere volt. Zsigmond 1396-ban Fehérkő várával a Pécz nembeli Marczali Miklósnak adományozta, aki a vásárjog mellett egyéb kiváltságokat is kapott. 1455-ben elvesztette városi és vámkereskedői jogát, 1416-tól a pannonhalmi apátság, 1460-tól a berzencei Lórántfiak, 1490-től Medgyesaljai István birtoka. Mátyás halála után, 1495-ben a Báthory család kapta meg II. Ulászlótól, Fehérkő várával együtt. Ezekben az évtizedekben épült a kolostor és ma is álló műemlék templom, ahol nya-ranta színvonalas koncerteket, orgonahangversenyeket rendeznek. 1555-ben a somogyi szandzsak egyik kerületét létesítették itt. Ekkor visszanyerte mezővárosi jellegét és a vidék központjává vált. A törököket 1688-ban verték ki. A Széchenyi család 1715-ben kezdett itt építkezni. 1862-ben hatalmas tűzvész pusztított, leégett a református templom és az iskola, 43 házzal együtt. A reformátusok barokk stílusú református templomát 1870-ben építették fel. A század elején már fejlett ipara volt, téglagyára, hamuzsírégetője, szeszfőzdéje és vaskereske-dése.

Az első világháborúban elesettek emlékére Kopits Jenő szobrászművész rohamra induló har-cos alakját idéző szobrát állították fel, melynek felirata 52 hős nevét őrzi. Kőröshegyen jegy-zőség, körjegyzőség volt. 1977-ben a hivatal Balatonföldvárra került. 1990. december 31 -én szűnt meg a társközösségi viszony. Az önkormányzat önálló hivatalt létesített a településen.

A környező dombok már XIII-XIV. században is messze földön híres bort teremtek. Ez ma is így van, ezért jelentős a falu borturizmusa. A változatos domborzati viszonyok, a csodálatos panoráma és a Balaton alkalmassá teszi a falusi, természetbarát turizmusra. Ezt szolgálják kempingjei, vendéglői és magánszálláshelyei is. A község Szántód felől kerékpárúton is meg-közelíthető. 2007 –ben került átadásra az M7 autópálya kőröshegyi szakasza, melynek része a Kőröshegyi Viadukt is. A völgyhíd 1800 méter hosszan és 80 méter magasságban húzódik a  falu határán, K- Ny –i irányban. A községben óvoda, művészeti iskola, gyógyszertár, házior-vosi és házi gyermekorvosi szolgálat, védőnői szolgálat, hegyközségi, falugazdászi hálózat és postahivatal működik. 

A község számos programot kínál a látogatóknak. Nagy hagyományokkal rendelkezik az évenként ismétlődően megrendezésre kerülő Böllér Fesztivál, Orbán Napi Borverseny, Kettes Fogathajtó Verseny és Lovas Találkozó, Falunap és Szüreti Fesztivál rendezvények vonzzák a településre látogatókat. 

A nyári hónapokban Európai hírű attrakció a messze földön híres gótikus katolikus műemlék templomban megtartott hangversenyek.   

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább