Komló

Komló a Mecsek közepén, a hegység ölében fekszik, a megyeszékhelytől mindössze 20 km-re. A fekvése igen kedvező, hiszen minden irányból erdővel borított dombok veszik körül, szokták is mondani hét dombra épült, akárcsak Róma.

Komló történetét a ránk maradt dokumentumokból visszamenőleg a 13. századig tudjuk követni. 1812-ből származik az első jelzés a komlói szén hasznosításáról, az első tárót 1895-ben nyitották meg. A település népességének alakulására, összetételére meghatározó jelentőségű volt a bányászat fejlődése. A nagy változás az ötvenes évek elején, az úgynevezett szocialista építés kezdetén következett be. 1951-ben nyilvánították várossá Komlót.

Komló városa főként bányászati múltja miatt is kiemelt fontosságú tényezőként kezeli a tiszta, szép egészséges városkép megteremtését és megőrzését. Az évek során a városunk zöld felületei nagyobb figyelmet kaptak, idővel nem csakhogy nőt a jelentőségük, hanem gondozásuk szakértelemmel történik.

A város kellemes színfoltja az Arborétum és a Bányászpark, melyek összterülete meghaladja a 6 hektárt. Itt folyamatos ápolást, gondozást, valamint pataktisztítást végzünk a lakossággal karöltve immár 40 éve. Ebben az évben az Arborétum területén belül létrehoztunk egy „Kincses Park", amelyben több generáció is eltöltheti a szabadidejét a szép környezetben. Kihelyeztek egy kötélpályát, 12 m hosszú csúszdát, favárat, továbbá 40 férőhelyes körnézőteret, ahol óvódások, iskolások tarthatnak tanórát a szabadban. Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület felajánlásával elkészült egy tűzrakóhely, amely köré a Városgondnokság farönk padot, asztalokat, faszemetes ládákat helyezett ki, illetve a parkon áthaladó patakot „gáttal" felduzzasztotta, ezáltal növelte az egységes vízfelületet, emelte a park szépségét. Közhasznú munkások szakmai felügyelettel visszavágták a fákat, cserjéket. Az Arborétum bejárati kapuját a komlói szakiskola asztalos tanulói újították fel. A komlói bányászkodás 200 éves évfordulója alkalmából, ez évben is nagy figyelmet fordítanak a bányász emlékművek és a Bányászpark állapotára. Komló városa kétévente rendezi meg a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált. 2013. évben kiemelt jelentőségű, mivel ez évben jubileumi XX. fesztiválra kerül sor. A fesztivál alapgondolata Kodály Zoltán műveinek és munkásságának megismertetése, nemzetek közötti barátság erősítése, a résztvevő országok népdal – és kórusmuzsika – hívesének megismertetése, a kortárs kórusművek bemutatása és népszerűsítése. 

 Az önkormányzat által fenntartott és kezelt zöld, illetve virágos felületek nagysága 200 hektár, ebből a virágos felület 16300 m2, melyek folyamatos pótlásáról, gondozásáról gondoskodunk. Tavasszal a frekventált helyeken 17000 db egynyári, illetve szeptembertől 17000 db kétnyári növény díszíti tereinket, parkjainkat. Városban a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület kezdeményezésével, május elején minden komlói középiskolából ballagó osztály saját iskolájuk melletti közterületre díszfát elültetett.

Az idei évben nagy létszámban foglakoztat a város közhasznú munkásokat a közterületek, parkok rendben tartásához. A tavasz folyamán felújították a városban kihelyezett virágok kőedényeit, talajukat feljavították marhatrágyával és biohumusszal. A Városgondnokság ingyenes növényanyaggal, illetve komposzttal segíti egész évben a lakosságot.

A játszótereinket a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk karbantartani, az idén 5 új fajátszótérrel bővültünk, az EU normáknak megfelelően. Jelenleg a városban 55 db játszótér található, amiknek a felújítását, festését folyamatosan végzik a munkások.

Városunkban több emlékhely található, mint pl.: I. és II. világháborúban elesettek emlékére épült emlékmű, a 48-as szabadságharc, valamint az 1956-os forradalom emlékhelye, a bányászemlékmű, illetve fokozottabb figyelmet kapnak a védetté nyilvánított értékek.

Komló legfőbb turisztikai nevezetessége Sikonda, ahol néhány évvel ezelőtt felépült a Sikondai Hotel és Welness központ. Pár éve elkészült a tavak kotrása, zsilipjeinek helyreállítása, a tóparti sétány felújítása és a turizmus fejlesztése érdekében a Sikonda-Magyarszék és a Mecsekpölöske-Komló közötti kerékpárút, illetve ez évben új fajátszótér és virágágyás létesült.  

Komló Város Önkormányzata a lakossággal karöltve komoly erőfeszítéseket tesz a parkok, zöldterületek megóvása, díszítése, a város környezeti állapotának javítása érdekében, melyet reméljük az idelátogató is tapasztal.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább