Kisújszállás

Kisújszállás az Alföld egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosa. Földrajzi, történeti és néprajzi szempontból is a Nagykunság része. Valószínűleg eredeti kun település, bár elképzelhető, hogy a környező fennmaradt kun településekhez hasonlóan hajdani Árpád-kori falu romjaira épült. A most itt élő emberek ősei, a kunok 1243-46-ban telepedtek le – a tatárjárás elől menekülő kunokat IV. Béla fogadta be. A török időkben többször elnéptelenedett e vidék, a kunok azonban mindig visszatértek otthonaikba. Utoljára 1717-ben népesítették be a települést, s 1806-ban már mezővárosi rangot nyertek el.

     A jelenlegi városkép a XIX-XX. század fordulóján alakult ki – ekkor épült a „Városház-palota", a városban érettségiző Móricz Zsigmond nevét viselő gimnázium és az egykori Vigadó is. A városkép napjainkban is egyre bővül, 2012 májusában nyílt meg a Nagykunság egyik legimpozánsabb fürdője, a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő, „ahol a csend és nyugalom minőséggel találkozik", valamint a Hotel Kumánia, melyek fa motívumaikkal, díszítéseikkel és kialakításukkal a kun ősöknek állítanak emléket.

     A fürdő teljesen megújult, nőtt a fedett medencék száma, így már télen-nyáron elérhető. Emellett számos wellness-szolgáltatással, szaunavilággal, sportolási lehetőséggel és OEP által támogatott fürdőgyógyászattal várja a látogatókat

     A harminc szobás, háromcsillagos Hotel Kumánia a megújult Kumánia Gyógy- és Strandfürdő közvetlen szomszédságában várja a gyógyulni és pihenni vágyókat. Az épület akadálymentesített, így a mozgássérültek, a látás- és hallássérültek is használni tudják. A mozgásukban akadályozott vendégek külön akadálymentesített szobában szállhatnak meg. A hotelt közvetlen folyosó köti össze a fürdővel.

     2010-ben erdélyi ácsok közreműködésével készült el a Kisújszállási Ifjúsági Szálláshely. Az öt, tóra nyúló faház két-két szobája négy vendégnek nyújt szálláslehetőséget – amely pótágyakkal további kettővel növelhető. A faházak teljesen felszerelt konyhával és fürdőszobával várják a családokat, baráti társaságokat. A közösségi tér kisebb rendezvények, képzések helyszíne is lehet.

     Ha pihenni, kikapcsolódni kívánnak, Kisújszállás gyógyvizű strandfürdője, a nyugodt környezetben fekvő hotel és a csónakázótó partján elnyúló hangulatos Ifjúsági Szálláshely várja Önöket.

     Városunk az érdeklődőknek lovas hagyományait, ízletes nagykunsági ételeit, minden év szeptemberében a Kivilágos Kivirradtig Fesztivált, kiállítóhelyeit, szép köztéri szobrainak, épületeinek megtekintését, Móricz-ereklyéinek megismerését kínálja, emellett pusztai kirándulások, túrák jó kiindulópontja is lehet. A város infrastrukturális szempontból is nagyon kedvező, hiszen a régi 4-es számú főút és a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonal mellett található. A városról további információkat a www.kisujszallas.hu oldalon olvashatnak.

 

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább