Kisdér

Kisdér Község az elmúlt évek során már a „Kincses Virágos Baranyáért", a „Virágos Magyarországért" valamint a „Kulturált közterülettel az Eu-ba" pályázatokon is sikeresen szerepelt, több első díjjal büszkélkedhet.

Faluszépítő közösségi akcióinknak köszönhető a településen a Milleneumi Emlékpark kialakítása, ennek folytatását képezi a „Milleneumi Emlékfa", valamint az Erzsébet királyné emlékére ültetett facsoport is, melyeket mind a korábban elnyert pályázati díjakból valósítottunk meg.

Az elnyert díjakkal járó pénzt mindig a falu szépítésére használta fel a képviselő-testület és ez a jövőben is így lesz.

Ezeket az eredményeket a lakosság, a civil szervezetek összefogásával sikerült elérni.

 

A vállalt környezetszépítő tevékenységek:

 

1./ környezetszépítés, településfejlesztés: Évek óta folyamatos a település közterületeinek parkosítása, fásítása, gyepesítése, ebben az évben is már kora tavasszal megkezdtük a zöldfelületek karbantartását. A falu utcáját szegélyező csodálatos örökzöldek, sövények szükséges mértékű visszanyírása megtörtént. Tekintettel a pollenveszélyre, fokozottabb a füves területek nyírása, még a virágzás megkezdése előtt próbáljuk kiírtani a parlagfüvet, bár ilyennek Kisdérben eddig sem lehetett találkozni. Folyamatosan foglalkoztatunk közcélú munkásokat, akiknek elsődleges feladatuk a település rendben tartása. Mind a porták előtt, mind a közterületen megtörtént, illetve folyamatos a virágok ültetése, ápolása.

 

2./ Turisztikai vonzerő, idegenforgalom: A település fekvésénél és az infrastruktúra elmaradottsága miatt jelentős idegenforgalommal nem büszkélkedhet, de már külföldiek is érdeklődnek eladó házak iránt, és mivel a település a csönd és a nyugalom szigete, ez előrevetíti egy üdülő-pihenő falu kialakulásának lehetőségét. Rendelkezik a falu egy nagyon szép, látványos harangtoronnyal, melynek falán az első világháborúban elhunyt hős kisdéri katonák  nevét véstük márványba örök emlékezetül az utókornak.  2 éve a Teleházban lehetőség van bárkinek internetes kapcsolatot létesíteni, így elzártságunk a külvilágtól megszűnt. Itt van kialakítva az információs pont is.

 

3./ A lakosság részvétele a versenymozgalomban: Kisdér község lakói mindig is aktívak voltak a környezetszépítés terén, ez ebben az évben is így van. Társadalmi munkában végzik a közterületek karbantartását, szépítését, a saját portájuk előtt a virágosítást, gyep nyírást felszólítás nélkül mindig elvégzik. Nagy segítséget jelent a „Kisdérért Egyesület" faluért végzett munkája.

 

4./ A település tisztasága, rendje és gyommentessége: a gyom fogalma Kisdérben ismeretlen, mert azonnal kiírtásra kerül. A település lakói kényesek a tisztaságra, mind az utcán, mind a saját házuk táján. A parlagfű irtása is folyamatos lenne, ha lenne. Sokan gazdálkodnak, állatot tartanak, de tiszta, rendes körülmények között. Játszóterünk Eu. szabványnak megfelelő, szép faragott játékokkal van felszerelve. Illegális hulladéklerakó nem működött soha és most sincs Kisdér közigazgatási területén. A szelektív hulladékgyűjtést ebben az évben bevezetjük.

 

5./ Utak, utcák, épülethomlokzatok: valamennyi porta rendezett, mind kívül, mind belül, a homlokzatok, utcafronti házfalak rendben tartva. Víz és csapadék elvezető árkok a lakosság, illetve a közmunkás által folyamatosan tisztán vannak tartva. Az autóbusz megálló esztétikus, zárt, esőtől védett. A lakóterület határa karbantartott, közlekedési utak minősége a községen belül jó.

 

6./ Emlékhelyek, emlékművek: A község temetője szép környezetben, ápolt, rendben tartott állapotban van folyamatosan, ezzel is jelezve, hogy a kisdéri lakosok tisztelik az ősök emlékét. A temető mellett alakítottuk ki a Milleneumi emlékparkot, mely szintén szépre sikerült. Gyönyörű harangláb áll sudár örökzöldekkel övezve a falu központjában, rajta a háborúban elesett kisdéri hősök névsorával.

 

7./Az épített és természeti környezet harmóniája: Ennek bizonyítékául elég a képeket megnézni, vagy meglátogatni településünket. Teljes a harmónia ember, környezet és természet között.

 

8./ Összbenyomás: Kisdér szegény önkormányzat, de még soha nem volt olyan szegény, hogy a falu környezete ne legyen tiszta, virágos és vidáman élhető. Más önkormányzatokhoz képest töredék pénzből, a falujukra büszke lakók összefogásával gyarapodunk és szépülünk, ezt bizonyítják korábbi eredményeink is.

 

Összességben elmondhatjuk és büszkék lehetünk rá, hogy élhető, szép falut, tiszta, sok zöld növénnyel bíró környezetet teremtettünk magunknak, ahol a kisdéri emberek egymást megbecsülve és vigyázva a környezet állapotára harmonikusan élnek. Ilyen környezetet kívánunk hagyni utódainkra is, hogy ne kelljen később szégyenkeznünk előttük.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább