Tipegők, kerti utak
Utak, tipegők, kerti burkolatok kialakítása a kertben nemcsak szükségszerű, hiszen a kert egyes pontjaihoz vezetnek minket, hanem egyben díszítő elemek is. Ezek igényes kialakítására fektessünk elegendő hangsúlyt, mert szerepük van a kert harmóniájának elérésében.

Tervezéskor tartsuk szem előtt, hogy csak a szükséges helyekre kerüljenek utak, ha túl sok van belőle, szétszabdalhatja a teret, és pl. ha túl nagy felületet burkolunk (ebbe a hibába sokan beleesnek), nem hagyunk helyet a zöld növényeknek. Az út mindig vezessen valahová! Jelöljünk meg végcélt, akár egy csobogót, padot, teraszt, vagy természetesen a bejáratokat. Az esztétikus út, vagy burkolat nem feltétlenül egyenesen arányos a pénztárcánk vastagságával, néha egy jó ötlet ugyanolyan mutatós lehet, mint a legdrágább terméskövek. 

Először jelöljük ki az út nyomvonalát, érdemes a kert többi elemével harmonikusan kialakítani, pl. követheti a kert szélén lévő ágyást, vagy egy nagyobb cserje habitusát. Ha az út vonalát ívesre tervezzük, ezzel megtörjük egy szögletes kert szigorúságát. Bizony sokszor előfordul, hogy egy kacskaringós út ívét kényelmesen lerövidítjük, így az ív gyorsan kitaposódik. Ennek nagyon egyszerű a megoldása, a kitaposott részre ültessünk egy nagyobb cserjét. A kijelölésnél vegyük figyelembe az út szélességét. Legyen rajta kényelmes a járás, ez 30-35 cm szélességet jelent, a tipegők közti távolság, pedig az ember átlagos lépéshossza legyen: 60-65 cm. A gyakrabban használt utaknál érdemes kétszemélyesre (100-120 cm) tervezni, ha kisgyerek van a családban, akkor mindenképp legyen olyan széles az út, hogy elférjen rajta a babakocsi kereke. Ha a burkolatot autóbeállónak használjuk, akkor 180-200 cm-el számoljunk (teljes burkolás esetén), ha csak a kocsikerekek alá tervezünk utat, akkor egymástól 120 cm-re futó, 40-60 cm-es sávot alakítsunk ki. 
 
Minden útnak készítsünk tükröt, akár tipegőről, akár folytonos útról van szó. Lapáttal a nyomvonal mentén szedjük ki a földet, a burkolattól függően 10-20 cm-es mélységben. A tükröt töltsük fel folyami sóderrel, majd egészen keményre tömörítsük le. Az előkészített sóderágyra helyezzük rá a burkolat elemeit. A burkolatlapok fugáit hézagolni kell, ezt általánosan homokkal vagy cementhabarccsal készítsük. Nagyon jól mutat, ha egy-egy alacsony sziklakerti növényt is elrejtünk benne, de engedhetjük azt is, hogy a fű nője be a hézagokat. Fontos a fent említett sóderágy, azaz drén, vagy vízelvezető réteg, hiszen e nélkül a csapadék télen megfagy, és szétrepeszti a burkolatot. A kellő tömörítésre is ügyeljünk, hiszen terhelés hatására megsüllyedhet az út. Ha folytonos utat alakítunk ki, akkor fontos a szegély, ez tartja, közrefogja az út elemeit, tartósabb marad a burkolatunk. És végezetül, hogy milyen anyagot is válasszunk, azok, előnyei, hátrányai:
- Murva, gyöngykavics, kőzúzalék: létesítése a legolcsóbb, fenntartása a legmacerásabb. Rendszeres gondozást igényel, gereblyézést, hengerezést, gyepszegély-nyírást, tisztogatást. Pár évenként felül kell szórni murvával, kaviccsal, zúzalékkal.
- Fa: megfelelően felülkezelt, előkészített faelemeket használjunk. A leginkább zöld környezetbe illő járólap, minden évben a felülkezelést érdemes frissíteni, a tartósság miatt. Használatos a deszka, fakocka, korong, fapadló, rönk, gömbfa, és a speciálisan kapható fa járólapok.
- Terméskő, natúr kő: a legtermészetesebb burkolat. Ügyeljük a kő fagyálló tulajdonságára, különben szétporlad a téli hidegben. Fontos, hogy a kertben csak egyféle követ használjunk, az út harmonizáljon a kert többi elemével (sziklakert, teraszburkolat, ágyásszegély, stb…) Használhatunk palát, homokkövet, bazaltot, gránitot, mészkövet, és egyéb köveket. Lehet csiszolt, vágott vagy durvábban megmunkált felületű, ez utóbbit azért érdemes választani, mert nem csúszik.
- Beton burkolóelemek, műkövek: ezek azok a bizonyos „járólapok", létezik kaviccsal szórt változata is. Ha kertbe tervezzük, akkor ajánlatosabb inkább a szórt változatot választani, mint a csupasz testvérét. Ha lehetőség van rá, ezeket a nagyobb igénybevételű utakon használjuk, mint a kocsibeálló és a járda.
- Fagyálló kerámia burkolatok: utaknak kevésbé, inkább teraszok, pihenők burkolásánál válasszuk.
- Tégla: manapság ismételten népszerű a régi téglából kirakott kerti út. Antik hatása van, főleg ha közécsempészünk egy-két címeres példányt is.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább