Harmónia a kertekben
A sokmillió házikert, hobbikert elsőrendű célja az, hogy harmóniát teremtsen a kert és környezete, a kert és gondozói, használói között.

Az állandó lakóhellyel rendelkező népek kertjei az őskorban is már ezt a szándékot sugallták: a kerítéssel elkülönített területen az időjárás szélsőségeitől védelmet nyújtó hajlékot emeltek, megőrizték a területen levő gyümölcsfákat és bokrokat, termeltek szálas- és abraktakarmányt az állataik részére, vetettek zöldségféléket (borsót, lencsét, uborkát, hagymát, káposztát), ültettek gyógyító és fűszerező növényeket, és – az ősidőktől kezdve mindig – virágokat is. Igyekeztek hasznossá és széppé tenni a környezetüket. 

Ez a kettősség – a hasznosságra és a szépségre törekvés – a mai időkig gondolkodóba ejti a kertészkedőket: teremjen sok és jó zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt a kert, vagy pedig szépségével adjon lelki felüdülést, kikapcsolódási lehetőséget, egészséges, változatos munkára terepet a kert gondozójának, játékra teret a gyerekeknek, zavartalan napozóhelyet a fiataloknak és csendes zugot az idősöknek? 

Meggyőződésem, hogy ez a kettősség, a harmónia megteremtése a kertben nem ütközik leküzdhetetlen akadályba, sőt könnyen megvalósítható, mert mind a két célt lehet egyszerre teljesíteni! Hadd említsek erre néhány példát: a cseresznye- és a meggyfa nem csupán élvezetes gyümölcsöt terem, de virágzáskor olyan dísze a kertnek, amelyet még a szomszédok is szívesen megcsodálnak. A cékla, a metélőhagyma, a levélpetrezselyem nem csak a konyha fontos nyersanyaga, de a virágágyak szegélyezésére is alkalmas. A szőlőtőke nem csak finom gyümölcsöt terem, de indáival befutja a lugast és kellemes, árnyas, védett helyet teremt olvasásra, beszélgetésre, poharazgatásra. 
 

A kert természet nyújtotta harmóniáját többnyire egyes, hibásan megválasztott kert-elemek bontják meg: a cicomás kerítés, a túldíszített kapu, az üveggömbök és a fénycsövek, nem is beszélve az autógumikról és a giccsfigurákról. Meg arról, hogy a kert alkalmazkodjék a természetes környezetéhez! Igen, lehet sziklakertet építeni az alföldi tanyákon, lehet tavat létesíteni – sok pénzzel és fáradsággal - a Galyatető villakertjében is, de az előbbibe inkább a homoktövis, az utóbbiba pedig a havasi gyopár illik. 

Ne feledkezzünk meg a rend szépségéről sem, amely minden harmónia alapja és a Virágos Magyarország nélkülözhetetlen követelménye is! 

Bálint gazda

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább