Gyula aranyérmet, Zebegény ezüstöt és különdíjat kapott az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén
A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2013. évi nyertesei, Gyula és Zebegény aranyérmet, illetve ezüstérmet és különdíjat nyertek az európai megmérettetésen.

Idén hazánkban, Százhalombattán tartották meg az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségét szeptember 26-án. Hazánk nemcsak az idei házigazda címmel büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2013. évi nyertesei, Gyula és Zebegény aranyérmet, illetve ezüstérmet és különdíjat nyertek az európai megmérettetésen. A díjakat Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere vette át.
Európa 11 országát és 400 képviselőjét látták vendégül ezen a hétvégén Százhalombattán, ahol ünnepélyes keretek között hirdették ki az Európai Virágos Városok és Falvak verseny 2014. évi eredményeit és adták át a díjakat a nevezett településeknek szeptember 26-án. Magyarország képviseletében Gyula és Zebegény vett részt az európai települések mezőnyében a 2013. évi Virágos Magyarország verseny győzteseiként.
Településeink kiemelkedő sikereket értek el: Gyula város kategóriában szerzett aranyérmet, míg Zebegény a falvak kategóriájában ezüstérmet és a zsűrielnök különdíját nyerte el az Entente Florale Europe versenyen. A verseny nagy kihívást jelentett a résztvevőknek, hiszen a követelményrendszerben a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, grafiti-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Nagy- Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország is.

A versenyben részt vevő országok képviselőiből álló zsűri július 3-a és 5-e között kereste fel Gyulát és Zebegényt. A zsűri elnöke, Rudy Geerardyn (Belgium) összefoglalójában kiemelte, hogy mindkét település messzemenően kivívta a zsűri elismerését.
Gyula 2008-ban már ezüstérmes lett, és a zsűri számos, azóta végrehajtott új fejlesztést tekinthetett meg a településen. A város méltán híres gyógyfürdője és pezsgő kulturális élete mellett mind természetes, mind épített környezetét tekintve egyedülálló. Gyulát és történelmi belvárosát egyedi tervezésű terek, hatalmas zöld felületek, virágos parkok díszítik. A parkok gazdag évelő állománya mellett a turistaszezon teljes ideje alatt egynyári virágok sokasága díszíti a várost. Az új fejlesztések mindegyikénél maradéktalanul érvényesültek a fenntarthatóság szempontjai, például a megújuló energiaforrások használata. Az önkormányzat a közterek fejlesztését és megszépítését a helyi lakosokkal és számos önkéntes szervezettel együttműködve végzi.
A Duna-parti Zebegény rendezettségével, magas színvonalú, a vadregényes tájhoz illeszkedő virágos kiültetéseivel szintén elismerést váltott ki a zsűriből. Itt is nagyra értékelték a közösség összefogását, azt a színes programot, amelyben a falu szinte valamennyi lakosa részt vett. Zebegényt természetvédelmi terület öleli körül, ide érkezve pedig rendezett porták, virágzó kertek fogadják a látogatót. A nyári hónapokban megduplázódó lélekszámú településen közösségi tereket alakítottak ki, nagy hangsúlyt fektetnek a közterületek, zöldfelületek fenntartására, a kereskedelmi, intézményi környezet virágosítására. A település építészeti és kulturális örökségei közé tartozik a Kós Károly által tervezett szecessziós plébániatemplom, a Szőnyi István Emlékmúzeum, valamint a zebegényi országzászló és hősi emlékmű. A település központjából több túraútvonal is indul.
A verseny hazai szervezőiként és lebonyolítójaként a Magyar Turizmus Zrt. büszke arra, hogy díjazott településeink az európai versenyen eddig – a mostanival együtt – 8 arany-, 22 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak.
A díjátadón részt vett dr. Ruszinkó Ádám az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára is, aki kiemelte: A magyar kormány nagy hangsúlyt helyez a vidékfejlesztésre, a környezetvédelmi szempontokra, a vendégváró országkép kialakítására. E törekvésnek köszönhetően a magyar településeken sok érték jött létre, sok település képe megváltozott, ami az ott élők életminőségének javulását és turizmusának fellendülését is eredményezte, ami e verseny fő célkitűzése.
A „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny immár 20 éves múltra tekint vissza. A mozgalom Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A verseny kiírója a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége.
A mozgalom részeként évente közel 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során megválasztják a legvirágosabb magyar várost és falut. A verseny fődíja hazánk képviselete a következő évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) két település számára.
A versenyre jelentkezett települések bírálatát szakemberekből álló zsűri végzi. Az elért pontszámokat figyelembe véve – a Szervező Bizottság javaslata alapján – a kiírók és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzák a legjobbakat. 2013-ban több mint 70 díj került kiosztásra.
Az Európai Virágos Városok egyedülálló program, hiszen évente közel ötvenmillió embert mozgósít és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet megteremtése és megóvása érdekében. 1990-ben a kelet-európai térség államai számára is megnyílt a csatlakozás lehetősége, mellyel elsőként hazánk élt.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább