Gyula

Gyula a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásától nem messze, utóbbi bal partján épült, csodálatos, mára részben nemzeti parkká nyilvánított és már az őskorban is lakott területen. A város üdülőkörzete a Dél-Alföld régió egyetlen minősített gyógyhelye, mely minősítés elnyeréséhez nem elég a termálvíz, szükség van szakavatott kezekre is, melyek a vízben rejlő gyógyító erőt igazán irányítani tudják.

Az Almásy- kastély ősparkjában kialakított négygenerációs Gyulai Várfürdő 5.000 m2-nyi vízfelülettel és összesen 18 medencével büszkélkedhet. A 2005 méter mélyről feltörő 72 ⁰C-os alkáli-hidrokarbonátos-kloridos gyógyvize elsősorban kopásos eredetű mozgásszervi megbetegedésekre és krónikus gyulladásos nőgyógyászati panaszok esetén alkalmazható kiváló hatással.

A „Gyulai Várfürdő fejlesztése 2009" elnevezésű projekt folyamán 2012 júniusától megkezdődnek az Európai Unió és a magyar állam által társfinanszírozott építkezési munkálatok a Gyulai Várfürdő területén. A beruházás során új, fedett élménykomplexummal gazdagodik a fürdő, az új élményelemeknek köszönhetően, az év bármely szakában fogadhatja majd a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat. Az új létesítményben 894 m2-nyi vízfelülettel, öt új medence áll majd a fürdőzők rendelkezésére. A szolgáltatások a családi szórakozás, a wellness szellemiségében kerülnek kialakításra. A kivitelezési munkálatok – melyek alatt a fürdő zavartalanul üzemel – várhatóan 2013. harmadik negyedévében fejeződnek be.

Gyula városa nagyszerű turisztikai célpont, köszönhetően egyedülálló természeti és épített környezetének, egész évben pezsgő kulturális életének, a több évtizedes múltra visszatekintő Várszínháznak s a kora tavasztól késő őszig megrendezésre kerülő fesztiválok, rendezvények sorának. Számos olyan látnivalóval találkozhat a városban, melyek magukban is érdemessé tennék egy látogatásra, de így együtt, sokszínűségükben egészen különlegessé teszik Gyulát.