A legvirágosabb magyar falu a nemzetközi mezőnyben
Nem igen dicsekedhetünk azzal, hogy korunkban sok olyan mozgalom volna, amely az érintett népesség jelentékeny részét aktív cselekvésre serkentené. A Virágos Magyarország vetélkedő a kevesek közé tartozik, mert – jellegénél fogva – a jelentkező városok és falvak szinte minden lakosát foglalkoztatja.

A legaktívabbak azok, akik a házukat, a kertjüket, az építményeik környékét csinosítják és a közterületek virágosításában, a növények ápolásában, gondozásában vesznek részt. De tevékenyek azok a polgárok is, akik csak bírálják és dicsérik a szépítkezés folyamatát, értékelik és örömmel fogadják, hogy tarka virágok,szép bokrok, árnyékot adó fák,smaragdzöld gyep uralkodik a környezetükben.

 
A Virágos Magyarország vetélkedőben a falvak kategóriájából a Zala megyei Gelse község került ki győztesen és – az Entente Florale Europe versenyszabályainak megfelelően - az idén ez az 1200 lakosú község vehet részt a nemzetközi összevetésben. A vetélkedő szervezőbizottságának tagjai és néhány érdeklődő szakember elkísérte a zsűri öt országból érkezett szakembereit, hogy tapasztalatokat szerezzenek arról: mit és hogyan értékelnek a látottakból és a tapasztaltakból. A község önkormányzatának tagjai – Rácz József polgármester vezetésével - kiválóan érzékeltették a lakosság határozott igényét arra, hogy községüket élhetőbbé, gazdagabbá, szebbé tegyék.
 
Először a 80 éve épült községházát, annak kertjét, virágágyait, helyreállított kútját mutatták be, majd meglátogatták a Radó –család portáját, megcsodálták Mária asszony számos díjjal kitüntetett kézimunkáit és megízlelték a házigazda saját termésű gyümölcseiből párolt pálinkáját és megnézték a rendkívül gazdag növényállományú házi kertet. Az igen élénk beszélgetés közben szó került arról is, hogy a népművészetnek, a régi népszokásoknak, a konyhaművészetnek milyen meghatározó szerepe van a falusi turizmus fejlesztésében.
 
Ezt a gondolatot mélyítette el számos további látvány is, mint például a felújított és megszépült templom, festői környezetben fekvő, gondosan karbantartott temetőkert, az ökológiai irányzatú óvoda és általános iskola megtekintése is.
 
A modern idők igényeit szolgálja a község területén feltárt hőforrás vizét hasznosító versenyuszoda, a termálfürdő, a velük egységet képező élmény-medencék, a szaunák, a szolárium, a sókabín és az egyéb létesítmények, amelyek a helybeliek és a turisták kikapcsolódását, pihenését szolgálják. A komplexum az épülő szállodával és a szabadtéri úszómedencékkel válik teljessé.
 
A zsűri tagjainak egyöntetű elismerését váltotta ki, amikor megérkeztünk Sabján Győzőnek a szőlőhegyen levő birodalmába, ahol a község énekkara fogadta a vendégeket, majd a gazda mutatta be a szőlőjét, a présházát, a borospincéjét és az abban felállított, féltve őrzött régi eszközöket, a gyönyörűen faragott, impozáns bálványprést és a különböző, régen használt szőlész-borász szerszámokat. Természetesen nem maradhatott el a borkóstolás a hozzá tartozó "borkorcsolyák" élvezete sem. A hamisítatlan szőlőhegyi hangulatot még varázslatosabbá tette a közeli harangláb delet jelző megkonduló harangja. 
A bejárás után a zsűri elnökének értékelő beszéde rámutatott néhány szakmai részletkérdésre, amelyeket a versenyző község vezetőinek meg kell oldaniuk ahhoz, hogy tevékenységük kiteljesedjék: a virágosítás, a parkosítás harmonikusan szolgálja a lakosság jó közérzetét, a környezetük folyamatos szépségét, de ugyanakkor a munkaalkalmat adó, a lakosság életszínvonalát emelő falusi turizmus fejlődését is. És hogy a zsűrizés napja illő módon fejeződjék be, a résztvevők sétát tehettek a díszes Milleneumi Parkban, majd pedig ízes, helyi specialitásokat fogyaszthattak a piknik ligetben, ahol évszázados búbos kemencében sütötték és épített, fatüzelésű tűzhelyen főzték a finomságokat.
 
Izgalommal és bizakodással várunk a nemzetközi zsűri ítéletére, melyet szeptember 25-én ünnepélyes díjkiosztó kertében hirdetnek ki a walesi Cardiffban!
 
Bálint gazda
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább