A legvirágosabb magyar falu a nemzetközi mezőnyben
Nem igen dicsekedhetünk azzal, hogy korunkban sok olyan mozgalom volna, amely az érintett népesség jelentékeny részét aktív cselekvésre serkentené. A Virágos Magyarország vetélkedő a kevesek közé tartozik, mert – jellegénél fogva – a jelentkező városok és falvak szinte minden lakosát foglalkoztatja.

A legaktívabbak azok, akik a házukat, a kertjüket, az építményeik környékét csinosítják és a közterületek virágosításában, a növények ápolásában, gondozásában vesznek részt. De tevékenyek azok a polgárok is, akik csak bírálják és dicsérik a szépítkezés folyamatát, értékelik és örömmel fogadják, hogy tarka virágok,szép bokrok, árnyékot adó fák,smaragdzöld gyep uralkodik a környezetükben.

 
A Virágos Magyarország vetélkedőben a falvak kategóriájából a Zala megyei Gelse község került ki győztesen és – az Entente Florale Europe versenyszabályainak megfelelően - az idén ez az 1200 lakosú község vehet részt a nemzetközi összevetésben. A vetélkedő szervezőbizottságának tagjai és néhány érdeklődő szakember elkísérte a zsűri öt országból érkezett szakembereit, hogy tapasztalatokat szerezzenek arról: mit és hogyan értékelnek a látottakból és a tapasztaltakból. A község önkormányzatának tagjai – Rácz József polgármester vezetésével - kiválóan érzékeltették a lakosság határozott igényét arra, hogy községüket élhetőbbé, gazdagabbá, szebbé tegyék.
 
Először a 80 éve épült községházát, annak kertjét, virágágyait, helyreállított kútját mutatták be, majd meglátogatták a Radó –család portáját, megcsodálták Mária asszony számos díjjal kitüntetett kézimunkáit és megízlelték a házigazda saját termésű gyümölcseiből párolt pálinkáját és megnézték a rendkívül gazdag növényállományú házi kertet. Az igen élénk beszélgetés közben szó került arról is, hogy a népművészetnek, a régi népszokásoknak, a konyhaművészetnek milyen meghatározó szerepe van a falusi turizmus fejlesztésében.
 
Ezt a gondolatot mélyítette el számos további látvány is, mint például a felújított és megszépült templom, festői környezetben fekvő, gondosan karbantartott temetőkert, az ökológiai irányzatú óvoda és általános iskola megtekintése is.
 
A modern idők igényeit szolgálja a község területén feltárt hőforrás vizét hasznosító versenyuszoda, a termálfürdő, a velük egységet képező élmény-medencék, a szaunák, a szolárium, a sókabín és az egyéb létesítmények, amelyek a helybeliek és a turisták kikapcsolódását, pihenését szolgálják. A komplexum az épülő szállodával és a szabadtéri úszómedencékkel válik teljessé.
 
A zsűri tagjainak egyöntetű elismerését váltotta ki, amikor megérkeztünk Sabján Győzőnek a szőlőhegyen levő birodalmába, ahol a község énekkara fogadta a vendégeket, majd a gazda mutatta be a szőlőjét, a présházát, a borospincéjét és az abban felállított, féltve őrzött régi eszközöket, a gyönyörűen faragott, impozáns bálványprést és a különböző, régen használt szőlész-borász szerszámokat. Természetesen nem maradhatott el a borkóstolás a hozzá tartozó "borkorcsolyák" élvezete sem. A hamisítatlan szőlőhegyi hangulatot még varázslatosabbá tette a közeli harangláb delet jelző megkonduló harangja. 
A bejárás után a zsűri elnökének értékelő beszéde rámutatott néhány szakmai részletkérdésre, amelyeket a versenyző község vezetőinek meg kell oldaniuk ahhoz, hogy tevékenységük kiteljesedjék: a virágosítás, a parkosítás harmonikusan szolgálja a lakosság jó közérzetét, a környezetük folyamatos szépségét, de ugyanakkor a munkaalkalmat adó, a lakosság életszínvonalát emelő falusi turizmus fejlődését is. És hogy a zsűrizés napja illő módon fejeződjék be, a résztvevők sétát tehettek a díszes Milleneumi Parkban, majd pedig ízes, helyi specialitásokat fogyaszthattak a piknik ligetben, ahol évszázados búbos kemencében sütötték és épített, fatüzelésű tűzhelyen főzték a finomságokat.
 
Izgalommal és bizakodással várunk a nemzetközi zsűri ítéletére, melyet szeptember 25-én ünnepélyes díjkiosztó kertében hirdetnek ki a walesi Cardiffban!
 
Bálint gazda
2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább