Gyorstalpaló füvesítőknek
Első gondolatként tisztázzuk, a gyeptelepítésre a legalkalmasabb időpont az ősz! A tapasztalat azt mutatja, sokaknak tavasszal jut eszükbe, hogy milyen jó is lenne nyáron sűrű, zöld gyepen sétálni.

Tavasszal is lehet sikeresen füvet vetni, de lényeges, hogy a legfontosabb szabályokat tartsuk be, ezek a talaj-előkészítés, a megfelelő fűmagkeverék kiválasztása, tápanyagbevitel, megfelelő vízellátás biztosítása, és a szükséges ápolási munkák elvégzése.

Kezdjük a talajmunkákkal, először az évelő gyomoktól, a nagyobb kövektől, gyökerektől meg kell tisztítani a területet, majd a talajminőséget fel kell javítani. A felső 10-20 cm-es rétegbe juttassunk ki - az eredeti talajminőségtől függően - tőzeget, komposztot, akár istállótrágyát, illetve valamilyen starter (un. indító) trágyát, de a lényeg, hogy a felső réteget töltsük fel tápanyaggal. Nagyon fontos, hogy az így kapott talajfelszínt simítsuk el, majd tömörítsük. Az elegyengetett talajt hengerrel, vagy taposódeszkával tömöríthetjük le. Ezt a műveletet, lehetőleg két irányból végezzük el. Az így elkészült talajt 1 hétig hagyjuk szabadon pihenni, így még kicsírázhatnak a talajban lévő gyommagvak, ekkor még könnyen megszabadulhatunk ezektől.
 
Fűmag vásárláskor válasszunk a területünkhöz, és igényeinkhez megfelelő keveréket, érdemes utánanézni (a későbbiekben megkönnyíti a dolgunkat), árusítanak ma már árnyéktűrő, taposást tűrő, ritka nyírást bíró, szárazságtűrő fűmagokat is.
 
A telepítés előtti napon jól öntözzük be a területet! A magvetés szélcsendes időben történjen, próbáljuk meg a fűmagot egyenletesen kiszórni. Érdemes a magot sekélyen bedolgozni a talajba, lényeges, hogy vetés után ismételten tömörítsük le a talajt. Amíg a fűmagunk ki nem kel (kb. 1-2 hét), a talajnak mindig nedvesnek kell maradnia, használjuk olyan öntözési módot (finoman szórva, permetezés), ami nem mossa össze a magokat. Érdemes naponta többször kevés vízmennyiséggel öntözni. Ha a területet vetés után nedves tőzeggel letakarjuk, az mindenképpen kedvez a csírázási feltételeknek.
 
Amikor a frissen kikelt pázsitunk elérni a 2-3 cm-t, érdemes újra lehengerezni. Nagyon lényeges az első nyírás megfelelő időben való elvégzése. Ha túl korán nyírjuk a füvünket, akkor még nem elég erős a növény, ügyeljünk a fűnyíró késének élességére is. Ilyenkor ismételten szedjük ki a még esetlegesen kicsírázott gyomnövényeket.
 
Rendszeres nyírással és öntözéssel a pázsitunkat folyamatosan jó kondícióban tudjuk tartani, ideális pázsitmagasság a nyíráshoz 10 cm körül van, ez függ attól, hogy mennyire igénybevett a pázsitunk. Minél rosszabb a pázsit állapota, annál magasabbra hagyjuk a vágómagasságot, így lesz ereje a megújuláshoz. Fontos szabály, hogy a fű lombozatának a felső 1/3 része kerüljön lenyírásra. Fűnyírás után a kaszálékot mindig szedjük össze, valamint fontos, hogy nyírás után öntözzük be a területet.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább