Fűszerkertek
Kertünkben egy fűszersarkot létrehozni több szempontból is nagyon előnyös. Nagyon dekoratív növények, színes virágokkal, változatos lombbal díszítenek, fantasztikus illat lesz a kertben, és a legfontosabb, hogy friss fűszerekkel élmény a főzés!

Fűszerkertünket kialakíthatjuk az erkélyen, dézsákban, teraszon, és ha van elegendő hely, akkor kertben. Egy teljesen külön részre telepíthetjük, vagy társíthatjuk más növénycsoportokkal, így dísz - és zöldségfélékkel is. Jellegzetes illatukkal vonzzák a hasznos rovarokat, ezért biztosabb lesz a haszonnövények megporzása. A fűszernövények többsége mediterrán eredetű, ezt vegyük figyelembe a hely kiválasztásakor. Napos, meleg, szélvédett helyet válasszunk, a humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású, és pangó víztől mentes talajt kedvelik. 

A fűszernövényeket szaporíthatjuk saját magunk, magról, vagy az évelőket tőosztással és vásárolhatjuk is őket. Ha a palántavásárlás mellett döntöttünk, fontos, hogy a növény legalább 10-es cserépben legyen, ezek már elég erős tövek. 
 
Minden fűszernövényről távolítsuk el az elvirágzott részeket, pl. a levendulát és a kakukkfüvet virágzás után erőteljesebben vissza is vághatjuk, ezzel elősegítjük a bokrosodást. A bazsalikom hajtáscsúcsát csípjük ki, ezzel serkentjük a bokrosodását. Az elburjánzott növényeken ősszel végezzünk alakító metszést, pl. a zsálya hajlamos nagy bozóttá válni, ezért azt erőteljesebben metsszük. A lestyán, kapor, édeskömény magról minden évben megújul, a nem kívánatos növényeket távolítsuk el. A fagyérzékeny babért (rozmaringot is) a hideg beállta előtt vigyük be fagymentes, világos helyre.
 
Telepítésnél vegyük figyelembe a növények alább felsorolt tulajdonságait! Ezeket ismerve már biztosak lehetünk abban, mit, hova, melyik növény mellé ültessünk:
- Magas növekedésűek: kapor, lestyán, üröm, tárkony, angyalgyökér, articsóka, édeskömény, fehér üröm
- Középmagasak: borsika, zsálya, bazsalikom, borágó, borsos menta, citromfű, francia tárkony, izsóp, ruta, koriander, levendula, tárkony, zamatos turbolya
- Alacsony: kakukkfű, metélőhagyma, petrezselyem, majoránna, cipruska
- Erős növekedési erély: menta, borágó, zsálya
- Fagyérzékeny: babér, rozmaring
- Egynyári: petrezselyem, bazsalikom, koriander, ánizs, majoránna, borsika
- Évelő: levendula, izsóp, lestyán, tárkony, menta, citromfű, kakukkfű
- Talajtakarók (akár rá is lehet lépni): kakukkfű
- Árnyékkedvelők: angyalgyökér, menta, metélőhagyma, citromfű, turbolya, petrezselyem
- Sziklakertbe: izsóp, levendula, kakukkfű, cipruska, majoránna
- Szegélynövénynek: levendula, zsálya
- Vizes helyekre: tárkony, lestyán, menta
 
A növények kiválasztásánál azokat a fűszernövényeket részesítsük előnyben, melyeket leggyakrabban használunk, és annyi tövet ültessünk, amilyen mennyiségre lesz szükségünk belőlük. 
 
Ha nincs kertünk, ahol fűszerkertet alakíthatunk ki, akkor a konyhaablakban is létrehozhatjuk azt. Lakásban citromfű, kakukkfű, menta, metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring és rukkola nevelhető a legsikeresebben.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább