Felsőrajk

 

Felsőrajk Zala megyei kistelepülés a Principális-csatorna völgyében, Nagykanizsától északra található. Lakóinak száma 763 fő.

1995-ben faluszépítő akcióba kezdett az önkormányzat és a településen lévő civil szervezetek. 1998-ban készült el és avatták fel a Művelődési Ház parkjában található 1948-49-es szabadságharcban részt vett felsőrajkiak tiszteletére állított vörös márvány emlékművet. A felújított Rajki Zsigmond Művelődési Ház folyamatos programoknak ad helyet.

Történelmi múltból merítve, 1998-ban a Rajki Várról fennmaradt írásos emlékek alapján Vigh László helyi polgármester irányítása mellett nekilátott a település a vár másának elkészítéséhez. 2001. évre a Rajki Vár már két különálló, mégis összetartozó építménnyel, egy 300 fő befogadására alkalmas pihenőrésszel, fedett előadótérrel gazdagodott, melynek felújítását 2011. évben végezték el.  Az építmények, mint idegenforgalmi, turisztikai vonzerők működnek, lehetőséget adva rendezvények lebonyolítására.

A falu rendszeresen részt vett a „Virágos Magyarországért" versenyben, ahol Belügyminisztériumi elismerő oklevelet, kertépítészeti nívódíjat, emlékplakettet, szponzori díjat, pénzjutalmat és Belügyminisztériumi díjat kapott.