Fehérgyarmat

Fehérgyarmat, az Erdőhát központja, kilencezer lakosú kisváros az ország északkeleti szögletében. Nevének utótagja arra utal, hogy itt, a Tisza, a Szamos és a Túr meghatározta háromszögben telepedett le a honfoglaló Gyarmat törzsének egy része a X. században.

Bár csak a szájhagyomány hitelesíti, de talán Kossuth Lajos is megfordult 1848-ban Fehérgyarmaton, és beszédet mondott a ma róla elnevezett téren, a református templom közelében.A folyókkal gazdagon körülvett települést az évszázadok során többször is sújtotta árvíz. Ezek közül a legszámottevőbb 1899-ben pusztított a városban.A város legnagyobb kulturális rendezvénye a kétnapos Gyarmati Vigasságok elnevezésű program, aminek időpontja mindig augusztus 20-hoz legközelebb eső szombat és vasárnap. Résztvevői Gyarmat utónévvel rendelkező magyar és határon túli települések.

A vendég települések múltjukkal és jelenükkel ismertetik meg a látogatókat: sátraikban kiállítást tartanak, a táncosaik a hagyományos népi táncaikat mutatják be.

A helyszínt a város központjában található park, úgy kerül berendezésre jurtákkal és azokban serénykedő kézművesekkel, hogy az idelátogató vendég úgy érezze magát, mintha egy honfoglalás kori faluba érkezne.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább