Ezüstérmet kapott Százhalombatta és Lövő az európai környezetszépítő versenyben
Sikeresen szerepeltek a 2012. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe benevezett magyarországi települések: Százhalombatta város kategóriában, míg Lövő a falvak között szerzett ezüstérmet az Entente Florale Europe versenyen.

A két település a 2011. évi „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenyben elnyert első helyezésével vívta ki a jogot Magyarország képviseletére az európai megmérettetésben. Mint ismeretes, a „Virágos Magyarországért" versenyt a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt projektként kezeli, és szervevezéséhez a társaság továbbra is biztosítja a működési hátteret.

A díjkiosztó helyszíne a „Floriade 2012", tízévente megrendezésre kerülő nemzetközi virágkiállításnak otthont adó hollandiai Venlo volt. Az ünnepségen 350 küldött vett részt, 11 európai ország 20 településéről. A verseny nagy kihívást jelentett a résztvevőknek, hiszen a követelményrendszerben a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvételem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, graffiti-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország is.

A 2011-ben legvirágosabb hazai városnak megválasztott Százhalombatta egyike azon településeknek, amelyek a legrégebben vesznek részt a Virágos Magyarországért versenyben. Felkészülésük évről évre egyre magasabb színvonalú volt, a verseny minden lehetséges díját elnyerték már, és csupán az országos első helyezés hiányzott. Végül 2011-ben ezt a megtisztelő címet is magukénak mondhatták, és vele a jogot, hogy képviseljék Magyarországot ez európai környezetszépítő versenyben. A nemzetközi zsűri 2012. július 7-én kereste fel a várost. (A képen: Százhalombatta főtere)

A zsűri elnöke, Inka Truxová asszony százhalombattai látogatása során különösen azt emelte ki, hogy egy meghatározó ipari háttérrel rendelkező város több évtizedes munkával hogyan vált zöld, élhető településsé. A kulturális és szabadidős kikapcsolódási lehetőségek széles skálája és színvonala is elismerést váltott ki, csakúgy, mint a környezettudatos oktatási programok. A nemzetközi zsűrit is meghatotta az a kivételes figyelem, amellyel az önkormányzat és a civil szervezetek a fogyatékkal élők mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni. Az igen erős európai mezőnyben a zsűri Százhalombatta felkészülését ezüst fokozattal jutalmazta.

A nyugat-dunántúli település, Lövő, gondozottságával, magas színvonalú, jól átgondolt virágos kiültetéseivel lepi meg a látogatókat. A zsűri különösen nagyra értékelte az egynyári virágok minőségét, harmóniájukat a tájjal és az épített környezettel. A település rendezettsége, az oktatási intézmények magas színvonala is hozzájárult ahhoz, hogy Lövő is Európa legjobbjai között végezzen falu kategóriában ezüstérmet nyerve.

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább