Ezüstérmet kapott Százhalombatta és Lövő az európai környezetszépítő versenyben
Sikeresen szerepeltek a 2012. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe benevezett magyarországi települések: Százhalombatta város kategóriában, míg Lövő a falvak között szerzett ezüstérmet az Entente Florale Europe versenyen.

A két település a 2011. évi „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenyben elnyert első helyezésével vívta ki a jogot Magyarország képviseletére az európai megmérettetésben. Mint ismeretes, a „Virágos Magyarországért" versenyt a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt projektként kezeli, és szervevezéséhez a társaság továbbra is biztosítja a működési hátteret.

A díjkiosztó helyszíne a „Floriade 2012", tízévente megrendezésre kerülő nemzetközi virágkiállításnak otthont adó hollandiai Venlo volt. Az ünnepségen 350 küldött vett részt, 11 európai ország 20 településéről. A verseny nagy kihívást jelentett a résztvevőknek, hiszen a követelményrendszerben a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvételem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, graffiti-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország is.

A 2011-ben legvirágosabb hazai városnak megválasztott Százhalombatta egyike azon településeknek, amelyek a legrégebben vesznek részt a Virágos Magyarországért versenyben. Felkészülésük évről évre egyre magasabb színvonalú volt, a verseny minden lehetséges díját elnyerték már, és csupán az országos első helyezés hiányzott. Végül 2011-ben ezt a megtisztelő címet is magukénak mondhatták, és vele a jogot, hogy képviseljék Magyarországot ez európai környezetszépítő versenyben. A nemzetközi zsűri 2012. július 7-én kereste fel a várost. (A képen: Százhalombatta főtere)

A zsűri elnöke, Inka Truxová asszony százhalombattai látogatása során különösen azt emelte ki, hogy egy meghatározó ipari háttérrel rendelkező város több évtizedes munkával hogyan vált zöld, élhető településsé. A kulturális és szabadidős kikapcsolódási lehetőségek széles skálája és színvonala is elismerést váltott ki, csakúgy, mint a környezettudatos oktatási programok. A nemzetközi zsűrit is meghatotta az a kivételes figyelem, amellyel az önkormányzat és a civil szervezetek a fogyatékkal élők mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni. Az igen erős európai mezőnyben a zsűri Százhalombatta felkészülését ezüst fokozattal jutalmazta.

A nyugat-dunántúli település, Lövő, gondozottságával, magas színvonalú, jól átgondolt virágos kiültetéseivel lepi meg a látogatókat. A zsűri különösen nagyra értékelte az egynyári virágok minőségét, harmóniájukat a tájjal és az épített környezettel. A település rendezettsége, az oktatási intézmények magas színvonala is hozzájárult ahhoz, hogy Lövő is Európa legjobbjai között végezzen falu kategóriában ezüstérmet nyerve.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább