Európai Virágos Városok és Falvak Versenye
Ezüstérem Gyulának és Tápiógyörgyének! A Virágos Magyarországért akció Magyarország legnagyobb környezetszépítő versenye. A versenyt évről évre a Magyar Turizmus Zrt. és a különböző minisztériumok, parlamenti bizottságok, önkormányzati szervek és civil társaságok hirdetik meg. A fődíj Magyarország képviselete az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén.

Gyula városa bebizonyította, hogy méltó a virágok és a vizek városa elismerő címre, mivel ezüstérmet szerzett az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében. A díjat ünnepélyes keretek között, a horvátországi Splitben tartott díjkiosztó gálán nyújtotta át Gyula város polgármesterének, dr. Perjési Klárának a nemzetközi zsűri elnöke, Monika Hetsch szeptember 19-én, pénteken este.

Gyula részvételét a 2008. évi európai versenyben sokéves munka előzte meg, amit a nemzetközi zsűri így értékelt:

„A nemzetközi zsűri nagyra értékelte Gyula önkormányzatának és lakóinak összefogását, ami egy páratlan, egyedi értékeket teremtő, új városközpont létrehozását eredményezte. A zsűrire nagy benyomást tett a város turisztikai vonzereje, a Várfürdő, az élővíz csatorna, melyek harmóniát, frissességet, új arculatot adnak a városnak."

Gyula központjának virágosítását és parkosítását oly kiemelkedőnek ítélte a zsűri, hogy a kertészeti munkát még egy különdíjjal is jutalmazta.

Falu kategóriában Tápiógyörgye indult. A nemzetközi bíráló bizottság azt emelte ki, hogy a Puszta peremén a falu önkormányzata képes olyan jövőképet állítani a lakosai elé, amely európai viszonylatban is kiemelkedő. Különösen az oktatási intézmények programja, az ökoiskola, a nagyszerű óvoda, a falu és a környező táj harmóniája ragadta meg a zsűrit. A sok területen, mint például az európai falumegújítási programban is kiemelkedő eredményt elért Tápiógyörgye ismét magas elismerésben részesült: felkészülését a zsűri európai ezüstéremmel jutalmazta.

Magyarország 1990-től vesz részt az Entente Florale Europe versenyben, s az utóbbi években a részt vevő települések helyt álltak az igen erős megmérettetésen. Az elmúlt nyolc évben 4 arany- (Géderlak – falu kategória, város: Kaposvár, Nagyatád, Eger), 6 ezüst- (Paks, Balatonszárszó, Makó, Zalakaros, Gyula, Tápiógyörgye) és négy bronzérmet (Ivánc, Ruzsa, Orfű, Noszvaj) szereztünk.

A 12 európai országra (Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovénia) kiterjedő versenyben minden évben mintegy 25 ezer település indul, több mint ötven millió embert mozgósít, de a legjobbak közé csak 24 település juthat be (egy város és egy falu országonként).

Az Entente Florale Europe verseny célja a környezetszépítés, a környezetvédelem, az ökológia, a fenntartható fejlődés szempontjainak megfelelő környezetformálás elősegítése, továbbá az élhetőbb települések megteremtésének ösztönzése.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább