Az Európai Virágos Városok és Falvak díjkiosztó hazai eredményei

Az Európai Virágos Városok és Falvak díjkiosztó hazai eredményei

Szeptember 23-án a csehországi Brnóban tartották az Európai Virágos Városok és Falvak ez évi versenyének (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségét.

A 2015. évi Virágos Magyarország verseny győzteseként hazánkat falu, illetve város kategóriában képviselő Dunakiliti és Mosonmagyaróvár egyaránt ezüstérmet érdemelt ki a rangos európai megmérettetésen.

A szigetközi város megszerezte egyúttal a „Legszebb főtérnek" járó különdíjat is.

Mosonmagyaróvár emellett elismerő oklevelet kapott a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontért, Dunakiliti pedig a Kiserdei Óvodáért, amely „Zöld óvodaként" működik. Az elismeréseket Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere és dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere vette át.

A verseny komoly kihívás a résztvevőknek, hiszen követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti- és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás, valamint a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok emellett kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, falfirka-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Hollandia, Németország, Ausztria, Belgium, de jelentős versenytárs Csehország, Szlovénia és Írország is.

A versenyben részt vevő országok képviselőiből álló zsűri július 1-4. között kereste fel a két magyar települést. Mosonmagyaróváron a zsűritagok tetszését a hatalmas zöld felületek, virágos parkok mellett az is elnyerte, hogy a civil szervezetek és az önkormányzat összefogásának eredményeképpen az új fejlesztéseknél messzemenősen érvényesítették a fenntarthatóság szempontjait, például a megújuló energiaforrások használatát. Értékelték azt is, hogy az önkormányzat a közterek fejlesztését és szépítését a helyi lakosokkal és számos önkéntes szervezettel együttműködve végzi.

Dunakiliti rendezettsége, tisztasága mellett különösen a helyi vállalkozások és az önkormányzat példás összefogása vívta ki az értékelők tetszését, mellyel a falut zöldebbé, virágosabbá tették, közösségi tereket alakítottak ki, nagy hangsúlyt fektettek az intézményi környezet virágosítására, s hogy ezekbe a folyamatokba a fiatalokat is sikerrel vonják be.

Az Európai Virágos Városok és Falvak egyedülálló programja kontinensünkön évente közel ötvenmillió embert mozgósít, és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet kialakítása és megóvása érdekében. Magyarország 1990 óta visszatérő szereplője az európai versengésnek, abból a felismerésből kiindulva, hogy a turisztikai piacokért folyó versenyben fontos versenyelőny a fenntartható fejlődés elveinek következetes alkalmazásával kialakított, kulturált és rendezett településkép is.

A verseny hazai szervezőjeként és lebonyolítójaként a Magyar Turisztikai Ügynökség büszke arra, hogy a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenyen az eltelt 23 évben díjazott településeinket az európai megmérettetéseken eddig – a mostanival együtt – 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább