Az Európai Virágos Városok és Falvak díjkiosztó hazai eredményei

Az Európai Virágos Városok és Falvak díjkiosztó hazai eredményei

Szeptember 23-án a csehországi Brnóban tartották az Európai Virágos Városok és Falvak ez évi versenyének (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségét.

A 2015. évi Virágos Magyarország verseny győzteseként hazánkat falu, illetve város kategóriában képviselő Dunakiliti és Mosonmagyaróvár egyaránt ezüstérmet érdemelt ki a rangos európai megmérettetésen.

A szigetközi város megszerezte egyúttal a „Legszebb főtérnek" járó különdíjat is.

Mosonmagyaróvár emellett elismerő oklevelet kapott a Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontért, Dunakiliti pedig a Kiserdei Óvodáért, amely „Zöld óvodaként" működik. Az elismeréseket Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere és dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere vette át.

A verseny komoly kihívás a résztvevőknek, hiszen követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti- és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás, valamint a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok emellett kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, falfirka-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Hollandia, Németország, Ausztria, Belgium, de jelentős versenytárs Csehország, Szlovénia és Írország is.

A versenyben részt vevő országok képviselőiből álló zsűri július 1-4. között kereste fel a két magyar települést. Mosonmagyaróváron a zsűritagok tetszését a hatalmas zöld felületek, virágos parkok mellett az is elnyerte, hogy a civil szervezetek és az önkormányzat összefogásának eredményeképpen az új fejlesztéseknél messzemenősen érvényesítették a fenntarthatóság szempontjait, például a megújuló energiaforrások használatát. Értékelték azt is, hogy az önkormányzat a közterek fejlesztését és szépítését a helyi lakosokkal és számos önkéntes szervezettel együttműködve végzi.

Dunakiliti rendezettsége, tisztasága mellett különösen a helyi vállalkozások és az önkormányzat példás összefogása vívta ki az értékelők tetszését, mellyel a falut zöldebbé, virágosabbá tették, közösségi tereket alakítottak ki, nagy hangsúlyt fektettek az intézményi környezet virágosítására, s hogy ezekbe a folyamatokba a fiatalokat is sikerrel vonják be.

Az Európai Virágos Városok és Falvak egyedülálló programja kontinensünkön évente közel ötvenmillió embert mozgósít, és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet kialakítása és megóvása érdekében. Magyarország 1990 óta visszatérő szereplője az európai versengésnek, abból a felismerésből kiindulva, hogy a turisztikai piacokért folyó versenyben fontos versenyelőny a fenntartható fejlődés elveinek következetes alkalmazásával kialakított, kulturált és rendezett településkép is.

A verseny hazai szervezőjeként és lebonyolítójaként a Magyar Turisztikai Ügynökség büszke arra, hogy a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenyen az eltelt 23 évben díjazott településeinket az európai megmérettetéseken eddig – a mostanival együtt – 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább