11. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok
Fehérvárcsurgóra, a Károlyi kastélyparkba látogassunk el ezen a héten dísznövényrajongóként, mert június 5-7. között kiállítás, vásár és konferencia fog fogadni az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok alkalmával.

Vásár

A vásáron több mint 90 standon találkozhatunk növénytermesztőkkel, kerti kiegészítők és bútorok gyártóival, világítás- és öntözéstechnikai cégek képviselőivel, kézművesekkel, kertészetekkel, kertépítészekkel és forgalmazókkal is.

Kiállítások és közönségprogramok

A vásár mellett érdekes kiállítások, programok szórakoztatnak majd. Böngészhetünk például a régi botanikai könyvek között Ambrus Lajos magángyűjteményéből készült kiállításon. Az erdélyi kastélyparkokról szóló tárlatot Dr. Fekete Albert, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szervezésében nézhetjük majd meg. Fejér megye legszebb magánkertjeit fotókon csodálhatjuk meg. Kicsit más jellegű szórakozást jelent a Magyar Foltvarró Céh virágos patchwork kiállítása, Angyal Zsuzsa botanikai témájú kerámiái, valamint a kincsesbányai Kazinczy Ferenc Általános Iskola diákjainak „Vadvirágok" című kiállítása.

A vásáron és kiállításon felül dendrológiai azaz fa-tani sétákat tehetünk a kastély parkjában. A pénteki megnyitó ünnepségen a Lettországból érkező Oskars Patjanko és zenekara ad koncertet, akik vidám polka jellegű zenét fognak játszani tangóharmonikával, hegedűvel. Zenekedvelőknek kötelező!

Konferenciák és bemutatók

Az idei rendezvény díszvendégei – Franciaország mellett – Luxemburg és Lettország, az EU 2015-ös elnökségét ellátó országok lesznek.

Lettország a híres „Ligo" virágos nyári napforduló ünnepség bemutatásával, Luxemburg képviseletében pedig a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal igazgatója tart konferencia-előadást a nyitónapon.

Franciaországból érkezik Frédéric Delbac, a Blaise Pascal Egyetem professzora, aki egy igen fontos és közös európai problémáról, a virágok és a méhek közeli kapcsolatáról beszél majd Halálraítélt méhek? Okok és konzekvenciák" című előadásában. A méhek és virágok kapcsolatán felül a méztermelés gondolatát is érinteni fogja.

A szombati  konferencia kiemelt témája lesz: „Tájépítészeti inspirációk és botanikai kincsek: Az ókori Egyiptom, Japán és az európai kolostorok..."                                                                  

A 11. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok teljes programfüzete innen tölthető le

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább