Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között hirdették ki az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének (Entente Florale Europe) 2017. évi eredményeit és adták át a díjakat a nyertes településeknek.

2017. évi versenyen hazánkat város kategóriában Kaposvár, a falvak között pedig Tihany képviselte. A két település a 2016. évi „Virágos Magyarország" környezetszépítő versenyben elnyert első helyezésével vívta ki a jogot Magyarország képviseletére az európai megmérettetésben. A „Virágos Magyarország" versenyt a Magyar Turisztikai Ügynökség idén már 24. alkalommal hirdette meg.

Tihany aranyérmet, Kaposvár pedig ezüstérmet és „Az Európa legszebb Főtere" különdíjat is elnyerte az európai megmérettetésen, amelyet az idén résztvevő összes település közül csak egy pályázó kaphatott meg. A díjakat Tósoki Imre, Tihany polgármestere és Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere vette át.

A verseny komoly kihívás a résztvevőknek, hiszen követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti- és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás, valamint a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok emellett kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, falfirka-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Hollandia, Németország, Ausztria, Szlovénia, de jelentős versenytárs Csehország, Olaszország, Belgium és Írország is.

Az Európai Virágos Városok és Falvak egyedülálló programja kontinensünkön évente közel ötvenmillió embert mozgósít, és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet kialakítása és megóvása érdekében. Magyarország 1990 óta visszatérő szereplője az európai versengésnek, abból a felismerésből kiindulva, hogy a turisztikai piacokért folyó versenyben fontos versenyelőny a fenntartható fejlődés elveinek következetes alkalmazásával kialakított, kulturált és rendezett településkép is. A verseny hazai szervezőjeként és lebonyolítójaként a Magyar Turisztikai Ügynökség büszke arra, hogy a „Virágos Magyarország" környezetszépítő versenyen az eltelt 24 évben díjazott településeinket az európai megmérettetéseken eddig – a mostanival együtt –10 arany-, 26 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább