Esztergom

Aki Esztergomba utazik, már messziről elgyönyörködhet a magyar klasszicizmus legmonumentálisabb épületében, a Bazilikában, amely a kanyargó Duna felett, a Várhegy tetején, hegyek koszorújába zárva uralkodik a tájon.

Esztergom Magyarország egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező városa. Fényes királyi személyek, jeles események, gazdag paloták, templomok képét kegyetlen csaták öldöklése, tatár és török hordák garázdálkodása - pusztulás, majd újjáépítés váltakozó képei követik. Itt születik I. (Szent) István, akit 1000-ben, itt koronáznak királlyá. A város a tatárjárásig királyi székhely és egyházi központ is. A XIV-XV. században Esztergom érsekei – Vitéz János, Bakócz Tamás - révén a magyar kultúrának egyik fellegvára lesz. A török hódítás a virágzó középkori Esztergom pusztulásának is kezdetét jelzi. Ezt követően a város jelentősége azonban csak árnyéka a réginek.

Ma Esztergom kedvelt turista célpont, pezsgő iskolaváros, a Suzuki és az idetelepült többi nagy cég révén fontos ipari központ. Erős lokálpatriotizmus jellemzi, aktív civil szervezetekkel, amelyek jelentős szerepet vállalnak a város szépítésében.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább