Érsekcsanád

Érsekcsanád község Bács-Kiskun megye délnyugati részén fekszik. A falu rendezett, az utak szilárd burkolatúak, a közterületeket fák, virágágyások díszítik. Az elektromos, víz, gáz, telefon, kábel-tv hálózat már kiépült, a szennyvíz hálózat létesítése pedig folyamatban van. A négy hektáros Szabadidőparkban strandolási lehetőség, játszótér, röplabda pálya és szabadtéri rendezvények várják a vendégeket.

A község az 51. számú főút mentén található, Budapesttől délre 151 km, Bajától északra 10 km távolságra. A közelben két Duna híd is található Baján a Türr István híd 8 km, az M9 –es út Szent László hídja 16 km távolságra van. A község lakossága 2.940 fő.

A község többször változtatta földrajzi helyét a történelem során. A lakosság a különböző ellenségek zaklatásától menekülve a Duna  menti mocsarak közé húzódott, majd az árvízi elöntések miatt egyre távolabb költözött a Duna partjától, végül 1806-ben települt át a közeli magaslatra, a község mai helyére.

Csanád korábban a jelenlegi helyétől nyugatra 5 km-re, a mai Duna-meder helyén, az "Ófalu" nevű területen feküdt. A folyószabályozások következtében az Ófalu legnagyobb részét elmosta a Duna, csak egy kis terület maradt meg a Vajas és a Duna között, a Révcsárda környékén. Régészeti leletek bizonyítják, hogy itt már a 11. században település volt. Az 1898-ban kiadott helységnév-törvény alapján 1900-ban a község nevét Csanádról Érsekcsanádra változtatták.

Érsekcsanád egészen rendkívüli adottságokkal rendelkezik. A környék természeti látványosságai között kiemelt helyen szerepelnek a Duna folyam és a Gemenci erdő páratlanul szép vízparti tájai. A homokos, zátonyos folyópart fürdésre, horgászatra, az ártéri erdők kirándulásra, vadászatra nyújtanak lehetőséget. A község szabadidőparkjában tartott rendezvények sok vendéget hívogatnak. A csanádi rétes, a halászlé és finom borok - a helybéliek vendégszeretetével párosulva - vonzóvá teszik a települést a gasztronómia kedvelői számara is.

A falu fő látnivalóit a kétszáz éves múltra visszatekintő épületei határozzák meg. A külterület nyugati szeglete a Rezéti Duna által körülölelt Veránka-sziget, mely az európai illetve világhírű Gemenc szívében található. Itt működik a Veránka szigeti panzió is.

Érsekcsanád aktív testvértelepülési kapcsolatot tart fent a németországi Kastl településsel, ahol korábban Németország egyetlen magyar nyelvű gimnáziuma működött, valamint az írországi Ballylanders településsel.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább