A szivárvány minden színében...
Amikor a Virágos Magyarországért verseny megszervezésével arra törekszünk, hogy környezetünk szebb, tisztább, rendezettebb, virágokkal gazdagabb legyen, egyben életfontosságú biológiai törvényszerűség, a biodiverzitás fenntartására, megőrzésére is vállalkozunk.

Korunkban – a jól-rosszul alkalmazott gazdaságpolitika következtében - a szántóföldek háromnegyed részét mindössze négy haszonnövény, a kalászos gabona, a kukorica, a napraforgó és a repce foglalja el, ezért koránt sem lehetünk elégedettek a teljesítményünkkel, hiszen az egykori sokszínű vetésszerkezet rendkívüli módon beszűkült. Hová lettek az előző gazdagenerációk által olyan gondosan művelt "pénzes növények"? Miért csökken évről-évre a burgonya, a cukorrépa, a szálastakarmányok, a borsó, a kender és a len, a mák és más, közhasznú növények vetésterülete? Megengedhetjük magunknak, hogy több mint egymillió hektárnyi legelőn alig lehet birkanyájat, legelő szarvasmarha gulyát és vágtató ménest látni? És még az a jobb eset, ha a réten termelhető szénát betakarítják!

A városok, a falvak belterületén – szerencsénkre – sokkal jobb a helyzet. A kertek, a parkok, az utcák és a terek gondozására több figyelmet fordít az önkormányzat és a lakosság. A szabad terület hasznosítására, szépítésére a növények minden csoportja (fák, cserjék, évelők, edényes növények) alkalmas, de a legelterjedtebb és a legkedveltebb az egynyári virágok sokasága. Ezek egy részét közvetlen magvetéssel, de nagyobb részét palánták ültetésével telepítik azokba a szabadföldi ágyásokba, amelyekben majd virágozni fognak. Az egynyári növények tavasztól őszig szorgalmasan nyitják virágaikat és ősszel, a fagyok következtében elpusztulnak.

Egynyári virágágyat létesíteni a családi házak, a hétvégi pihenőkertek területén lehetőleg ott ajánlatos, ahol a család és vendégei sokat tartózkodnak, tehát a lakóház, a terasz, pihenő, főzőhely, lugas közelében. A közterületeken pedig a nagy forgalmú, mozgalmas, nyitott területek (középületek, városháza, iskola, művelődési ház, színház, stb.) érdemlik meg, hogy díszítsék őket folyamatosan virágzó, tarka színekben pompázó egynyári virágágyakkal.

Többségük ott érzi jól magát, ahol a talaj tápanyagokban gazdag, egyenletesen van vízzel ellátva és védett az északi szelektől. Egyesek az állandó napfényt, mások a teljes vagy a fél árnyékot kedvelik. A rendszeres öntözést azonban minden egynyári növény meghálálja.

Az egynyári virágok népes táborának tagjait egyenkint itt nincs alkalmunk felsorolni, de azt javasoljuk a tervezőknek, hogy tanulmányozzák a rendelkezésre álló szakkönyveket, a szakmai folyóiratokat és az egyre színvonalasabb kereskedelmi árjegyzékeket. Ezekből sok információt és hasznos ötletet meríthetnek. Abban a szerencsés helyzetben élünk, hogy Európa egyik legjelentősebb, egynyári virágok nemesítésével foglalkozó tudósa, Dr. Kovács Zoltán egyetemi tanár közöttünk fejti ki igen sikeres nemesítői tevékenységét és különösen kiemelkedő eredményeket mondhat a magáénak a szárazságtűrő egynyári virágfajták létrehozása területén. Fajtái messze földön ismertek és elismertek.

Az egynyári virágágyak létesítése a költségek és a munka szempontjából az egyik legigényesebb feladat, a rájuk fordított idő és összeg azonban bőségesen megtérül abban a szépséges látványban, amelyet a város, a falu, a tanya, a kiskert lakóinak egész nyáron nyújtanak.

A fenntartásuk, gondozásuk már nem igényel ilyen sok munkát. A rendszeres öntözés mellett a talaj időnkénti meglazítása, a gyomok féken tartása, az elnyílt virágok letisztítása és az elhalt növényi részek eltávolítása nem követel különösebb szakértelmet, könnyen és viszonylag gyorsan, akár szakképzetlen munkaerő által is elvégezhető.

Bálint gazda

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább