Vásárlási útmutató díszfákhoz
Ha ősz, akkor ültetés, a két fogalom a kertész ember fejében szinte összeforr.

Bár legtöbben rutinból végezzük, mégis egy pár alapvető jó tanács a vásárláshoz, mivel a telepítés sikerét elsősorban az határozza meg, hogy milyen növényt veszünk. Mielőtt megrohamoznánk a faiskolákat, vagy barkácsáruházakat alaposan készüljünk fel. A legmegfelelőbb időszak az ültetésre az ősz, nem beszélve arról, hogy a legnagyobb választék is ekkor van. Mit tartsunk szem előtt a beszerzéskor? 

Tájékozódjunk a kiválasztott fa, vagy cserje végleges méretéről, így elkerülhetjük a folyamatos átültetést. 
 
A csemete konténeres, földlabdás, vagy szabadgyökerű legyen? Díszfákat és díszcserjéket a mai igényeknek megfelelően leginkább konténerben (cserépben) vásárolhatjuk meg, mely nagy előnye, hogy tulajdonképpen az év bármely szakaszában (perzselő nyár, és a fagyos tél kivételével) ültethetőek, és az eredésük akár 100%. Ha a földlabdás variáció mellett döntöttünk, akkor csakis a késő őszi időszak jöhet szóba, hiszen a kitermeléskor sérült gyökereknek máskor nincs esélyük a megeredésre. Ellenőrizzük, hogy a földlabda mérete arányos-e a növény méretével. Előnyösebb a minél nagyobb méret, a kicsi feltételezi a gyökérzet nem megfelelő fejlődését. A jó földlabda gömbölyű vagy felfelé szélesedő kúp alakú. Ami inkább lapított, abban nagy valószínűség szerint a gyökerek kilazultak. A jutazsák legyen sérülésmentes és ne nyíljon szét a varrás mentén. Minden esetben a törzs legyen erős és egyenes, ha vékony, akkor könnyen kifagyhat, vagy kiszáradhat, ha már túlvastagodott, akkor az eredése lehet bizonytalan. 
 
A csemete lehet koronás oltvány, vagy suháng. Az elágazás nélküli suhángot csak akkor válasszuk, ha szeretnénk eltérni a kialakított koronás csemeték törzsmagasságától. Az első évben erőteljes hajtásokat hoz, így könnyen kialakítható a koronaforma. A koronás oltvány minimum négy elágazással rendelkezik (fajtától függő magasságban). Ebből a 4-5 erőteljes hajtásból nevelhetjük ki a koronát. Ha koronás csemetét választunk, akkor figyeljünk, hogy ne legyen túl öreg, hiszen a többször visszavágott, idős példányok nehezebben gyökeresednek meg. 
 
Következő lépés a gyökérzet vizsgálata, győződjünk meg, hogy dúsan begyökerezett-e. Emeljük meg a növényt tövénél fogva, ha kiesik a cserépből, vagy szétesik a földlabda, akkor nem érdemes vele foglalkozni. Fontos, hogy a facsemete rendelkezzen 4-5 ép, vastagabb gyökérrel (mely a szabadgyökerűek esetében könnyen megfigyelhető), de ha konténeres, akkor mindenképpen bíztató, ha kiálló gyökereket találunk. A csemete közege ne legyen kiszáradva, de ne legyen túl sáros se, mert megakadályozhatja a hazaszállítást. Ha szabadgyökerű csemetét vásárolunk, nézzük meg a gyökerek színét, ha fehér, akkor bátran vegyük meg, ha barnás színű vagy száradt, akkor inkább hagyjuk a helyén. Fontos, hogy kiválasztott növény sok hajszálgyökérrel rendelkezzen. Az oltott növénynél vizsgáljuk meg a gyökérnyakat: a kis duzzanat, azaz az oltás helyén egy szép forradásnak kell lennie. Természetes, hogy efelett kicsit elhajlik a törzs, ha nagyon görbe az már nem első osztályú csemete. A szabadgyökerű csemeték esetében a gyökérrészt azonnal fedjük be, főleg, ha az autó tetőcsomagtartóján visszük el hazáig, itt a menetszélben tökéletesen kiszáradhat a frissen vásárolt növény. 
 
Végül vizsgáljuk meg a lombkoronát (már, ha van), lényeges, hogy leellenőrizzük, hogy van-e rajta valamilyen betegség. Ne vásároljunk meg a pajzstetves, vírusos csemetéket. Kerüljük a féloldalas, jégvert, nyúlrágott, mechanikai sérüléseket szenvedett példányokat is. 
 
Ha nem tudjuk azonnal elültetni a növényt, akkor a másnapi vagy harmadnapi ültetésig nem hagyjuk, hogy a növény kiszáradjon vagy megfagyjon. Ültetés előtt amúgy is célszerű 3-4 órát vízbe áztatni, itt a másnapi ültetésig is kihúzza. Ha tovább kell várnia a csemetének a földbe kerüléssel, akkor készítsünk vermet a számukra. Árnyékos, szélsőségektől mentes helyen a törzset 1/3 részig földdel takarva tároljuk, az ültetésig naponta öntözzünk. Ha az ősszel nem tudtuk elültetni a facsemetéket, és szerencsétlenségünkre mégis megvettük őket, akkor is ugyanebben a veremben tárolhatjuk, lényeg, hogy fagymentes rétegbe kerüljön a gyökérzet. 
 
Tavasszal, mikor kihajtanak a növények, és esetleg az erőfeszítésünk nem volt eredményes, ne csüggedjünk el. Fontos, hogy a vásárlásnál kapott blokkot megőrizzük, valamint a csemetén található címkét is. A téli időszakra ezt nyugodtan rajta hagyhatjuk, ezen megtalálható a fajtája, az oltvány minősége, a szabványszáma, valamint az előállító faiskola neve és címe. A faiskola ezáltal felelősséggel tartozik a csemete fajtaazonosságát illetően, valamint, ha cserére kerül a sor, ezzel bizonyíthatjuk, hogy a csemete tényleg tőlük származik.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább