Derecske

A mai Hajdú-Bihar megyében, a történelmi Hajdú és Bihar vármegye határán, a 47-es számú főútvonal mentén helyezkedik el Derecske. A kisváros népességének száma 9100 fő körül stabilizálódott.

A település létezését bizonyító első írásos emlék a váradi püspökség tizedösszeírása 1291-ből.Jelentős történelmi esemény helyszíne, mikor Fráter György1543. augusztus 1-jére összehívta a tiszántúli rendek részországgyűlését Derecskén. A részországgyűlés fontos állomása az önálló erdélyi fejedelemség kialakulásának.

A XVI. században szabad hajdúváros, Bocskai fejedelem ad kiváltságokat, majd ezeket I. Rákóczi György 1631-ben megerősíti.Egy időre Esterházy-birtokká válik, de a XVIII-XIX. századnak köszönhető dinamikus fejlődés következményeként ismét mezővárosi rangot kap.A Debreceni Református Kollégium partikulájaként iskoláztatási hagyományai a XVII. századig vezethető vissza, a XIX. században algimnázium is működött a településen.Vendégeskedett itt Csokonai Vitéz Mihály, népszámlálási biztosként tevékenykedett Kazinczy Ferenc, s itt állomásozott egy ideig Széchenyi István.

A XX. században is megőrzi térségi központi szerepét, közigazgatási, kulturális és gazdasági központ, járási székhely.1991-ben ismét városi rangot kap, fejlődésében nagy szerepet játszik Debrecen, Hajdúszoboszló, s újabban a Bihar-Bihor együttműködésnek köszönhetően Nagyvárad közelsége.

Kulturális és hagyományőrző rendezvényei, helytörténeti gyűjteménye gazdag sportélete, középiskolája, művészeti iskolája, a közszolgáltatások magas színvonala élhető, fejlődő kisváros képét mutatják, mely rugalmasan alkalmazkodik a XXI. század kihívásaihoz.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább