Csombárd

Kaposvártól 16 kilométerre, északnyugatra található. Közúton Hetes és Osztopán felől közelíthető meg, az autóbusz-közlekedés Kaposvár felé kielégítő.  A környék kiválóan alkalmas mezőgazdasági művelésre. Nyugaton és északon kisebb erdők övezik, a szelíd dombokon a helybéliek szőlőskerteket alítottak ki. Jelentős mennyiségű földgáz található a határban, itt működik a Mol Rt. vezetékesföldgáz-elosztó telepe.

A hagyomány szerint az 1300-as évek elején mintegy húsz család telepedett le a környéken. A levéltári dokumentumokban Chombald néven szerepel először, 1324-ben. Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint több mint 1500 hold a területe. A török kiűzése után az 50 lakosú település 1726-ban a Csák, majd a Pongrácz családé lett. Akkoriban épült a ma is látható kúria. A XIX. század végén 375, 1940-ben pedig már 560 a lakosság száma. Jelenleg 290 fő a falu lakossága. A II. világháború alatt kétszer kiürítették, a 12 áldozatnak 1990-ben állítottak emlékművet.

A település észak-déli irányban nyúlik el, három utcában 117 ház áll. Valamennyibe bevezették a vizet, többségükbe a gázt is. A szilárd hulladék és a szennyvíz szállítását és elhelyezését megoldották.

A központban lévő egykori Pongrácz-kúria műemlék jellegű épület: tanácskozó termekkel, nagy konyhával, a tetőtérben szobákkal és egy kápolnával, melynek falát freskók díszítik, Parkjában tenisz-és labdarúgópálya van.

A faluházban van egy 1200 kötetes könyvtár és egy 200 főt befogadó művelődési terem. 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább