Csemete-kert
Szerencsés az a gyermek, aki kertes házban nevelkedhet. Az év bármely szakaszában, akár télen, akár nyáron, mindig várja valami izgalmas játék a kicsiket az udvaron. A kert adta szabadság felvillanyozza a gyerekeket, és mivel energiájuk kifogyhatatlan, a játékba feledkezve sajnos gyakran előfordulnak a balesetek. A szülők számára persze a kinti foglalkozás hatványozottabb odafigyelést igényel, hiszen itt a veszélyforrások is megsokszorozódnak.

Egy pár tanács, hogy mivel kössük le a gyerekeket, és természetesen arra, hogy mik azok a tényezők, amivel elővigyázatosaknak kell lennünk. Először a veszélyforrásokat boncolgatnám: ha ezeket kiküszöböljük, akkor szerencsés esetben már csak a kisebb sérüléseket kell ellátni. 

Hogy csemeténk ne induljon világgá, természetesenkerítsük körül kertünket. Lehetőleg olyan kerítést válasszunk, amelyen nem tud átmászni (ez a betörők ellen is ajánlatos). Célszerű függőleges lécekből készíteni, erre ugyanis nehezebben lehet felmászni. 
 
Az éles szerszámokat, fűnyírót, a belevaló benzint zárt helyen tartsuk! A kerti munka befejeztével pedig a lehető leggyorsabban tegyük is őket vissza a helyükre. 
 
A teraszt, lépcsőfeljárót, pincelejárót védjük korláttal, vagy megfelelő torlasszal. A vizes helyeket (tó, medence, vízgyűjtő) célszerű körbekeríteni, vagy lefedni, sajnos a nagyobb gyerekek is beleeshetnek, a kicsik pedig az egészen sekély vízbe is belefulladhatnak. 
 
A használaton kívüli homokozót fedjük le, mert a macskák szeretnek "meglepetést" hagyni a puha homokban. A játszószereket folyamatosan ellenőrizzük, a csavarokat húzzuk meg újra és újra, a fa és fémfelületeket tartsuk karban. Kialakításkor figyeljünk az alul elhelyezkedő burkolatra, soha ne legyen beton, vagy kő, igyekezzünk fűvel, gumitéglával, mulccsal vagy gyöngykaviccsal (vigyázat, elég apró, ahhoz, hogy a gyerek a szájába vegye!) fedni ezeket a felületeket. 
 
A hinta anyaga is praktikus, ha műanyag, mert ha fejen találja a gyereket, az kevésbé üti meg. Az üzletekben kapható játszószerek ma már szigorú szabvány alapján készülnek, pl. nincs rajta olyan rés, melybe beszorulhat a gyermek, nincs rajta könnyen leszerelhető elem, nincsenek éles sarkok, a hinták olyan távolságban vannak, hogy használatkor ne ütközhessenek össze, és a 3 év alatti gyermekek esetében kötelező a bölcsőhinta használata. Ha otthon készítjük ezeket a játszóeszközöket, a fenti előírásokat mindenképpen tartsuk be. Nagyon fontos szempont, amit soha ne tévesszünk szem elől: a gyerek nemcsak rendeltetésszerűen használja majd ezeket, ezért minden eshetőségre készüljünk fel! Ha saját magunk vállalkozunk az otthoni játszótér elkészítésére, ne csak a bonyolult mászóvár, csúszda jusson az eszünkbe, hanem a jóval egyszerűbb, de éppolyan élvezetes kuckók is, amit az egyszerű ember is összebarkácsolhat. A magánjátszótér helyének mindenképpen árnyékos sarkot nevezzünk ki, és főként olyat, ahová mindenhonnan odalátunk. Ne legyen magas növényekkel védett, a növénytelepítéskor ügylejünk arra, hogy tüskés növény, pl. rózsa se legyen a közelben. A megfelelő helyre kiváló búvóhelyként szolgáló "indiánsátrat" építhetünk. Elkészítése rendkívül egyszerű: négy hosszú botot szúrjunk a földbe, a tetejét kössük össze egy zsinórral, majd borítsunk rá egy használaton kívüli takarót. Mellé telepíthetünk egy homokozót, amely hosszú időn keresztül gyermekünk kedvence lesz. A műanyag kagyló helyett válasszunk olyat, melynek van pereme (ide kiválóan lehet a homoksütiket rakosgatni, és ülőhelynek is alkalmas), célszerű, ha van teteje, ezzel védjük a gyereket nyáron az erős napsütéstől, esőtől. A homokozó mérete legalább 1 m² legyen, ez elegendő hely arra, hogy a gyerek kényelmesen játsszon benne. A homokot minden évben vizsgáljuk felül, időnként forgassuk át, és ha szükséges cseréljük. 
 
A forró nyarak elengedhetetlen kelléke a medence. Mindig a gyerek életkorának megfelelőt válasszunk, és ebben az esetben a legfontosabb: soha ne hagyjuk egyedül a gyermeket a vízben! 
 
Ha már kellőképpen megunta a játszószereket, vonjuk be a kerti munkába. Lehetnek saját kis kerti szerszámai és öntözőkannája (imádni fogja!). Ha nagyobb, akkor adjunk neki külön feladatokat, segíthet kiásni a palántának az ültetőgödröt, takarítani a járdát a kisseprűjével, gyomlálni, és természetesen öntözni a növényeket. Kiváló alkalom a tanulásra, hiszen hangyákkal, gilisztákkal, méhecskékkel, virágokkal találkozunk kertészkedés közben. 
 
És végül talán a legveszélyesebb kerti ellenségek: a mérgező növények. Azért a legveszélyesebb, mert sokan nem is tudják a növényről, hogy mérgező. Tanítsuk meg a gyereket, hogy semmilyen növényi részt, virágot, bogyót, levelet ne vegyen a szájába. Egy pár példa azok közül, amelyek sok kertben előfordulnak, mégis mérgezőek: tiszafa (a magköpenyen kívül minden része erősen mérgező), ricinus (magja akár halált is okozhat),vérehulló fecskefű (nedve hányingert, görcsrohamokat okoz), magyal (magja kiszáradást okozhat), leander (tejnedve bőrirritációt okoz), gyöngyvirág (termése bőrirritációt okozhat),bodza (értetlen termése ciánt tartalmaz). Érdemes minden olyan növényt távol tartani a gyerektől, melynek nevében medve vagy farkas szerepel, ezek a mérgező tulajdonságokra utalnak.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább