Budapest Főváros II. kerület

Budapest Főváros II. kerületének története több ezer éves. A régészeti ásatások során római kori és középkori történelmi emlékeket is feltártak; a honfoglaló magyar törzsek egyikének nevét viselő Nyéken X-XI. századi temetőket találtak.

Az 1541-től számított török megszállás időszaka azonban nem csak a pusztításáról szólt, hanem az oszmán-török építészet magyarországi vonatkozásában kimagasló, ma is látható alkotásairól is, mint például a Császár-fürdő, a Király-fürdő vagy Gül baba türbéje.

A reformkorban kezdtek épülni Buda határában a kiránduló helyek; többek között Hidegkúton a Jagerhaus vagy Zugligetben a Szép Juhászné vendéglő.

A kerület mind a II. világháborúban, mind pedig az 1956-os forradalomban fontos helyszínné vált. Itt lakott többek között Nagy Imre miniszterelnök, Mansfeld Péter, az '56-os forradalom legfiatalabb kivégzett áldozata, és Szabó János, a Széna téri harcok vezére is. 

A kerület a történelmi emlékek mellett bővelkedik természeti kincsekben és egyéb látnivalókban is. Itt található többek között a Szemlő-hegyi-barlang és a Pálvölgyi cseppkőbarlang, a Molnár János-barlang, a Budai Tájvédelmi Körzet, a Lukács fürdő, valamint a Mechwart liget is, melyet a kerület vezetése 2010-ben uniós pályázat keretében teljesen felújított. A liget a kerület lakóinak és az idelátogatóknak is az egyik kedvenc helyszínévé vált. Akár a béke szigete a zajos főváros tengerében.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább