Birján

Birján községben 516 fő él. Rendszerváltozás óta rohamos fejlődésnek indult, ami nemcsak a lakosság növekedését, hanem a környezet szebbé tételét is jelenti. A zöldterület nagysága eléri a 8 ha-t.

Az emlékhelyek környezete ápolt,villanyoszlopon futómuskátlikat, virágtornyokban, kör és háromszög alakú virágágyásokba őszi árvácskától, tavaszi-nyári virágokig évente 7-8000 ezer szál kerül kiültetésre a civil szervezetek és a lakosság összefogásával.

A faluszépítés sajátforrásból valósul meg. A településen élők saját előkertjeiket is nagy odafigyeléssel gondozzák.

Képviselő-testület 2013-ban kettő pályázatot írt ki. „Virágos környezetért" valamint a „Szép, rendezett kiskertért és veteményesért" ezzel is szeretné a lakosságot bevonni abba a munkába, mely elősegíti a rendezett környezet megtartását.

Rendszeresen megrendezésre kerül a tavaszi-őszi nagytakarítás. Ilyenkor a településen élők összegyűjtik a közterületen lévő hulladékot.

A horgásztó és környezete sok érdeklődőt vonz községünkbe, ezért szeretnénk sétánnyal, kiülőkkel, játszótérrel még vonzóbbá tenni.Horgász tavunkban több őshonos hal található, ponty, kárász. Ennek megőrzése különös odafigyelést igényel a helyben működő horgász egyesülettől.

Birján község egy élhető falu, mely méltán viselheti az "Üdülve lakhat..." szlogent, és a Virágos Magyarország díjat is szeretnénk kiérdemelni.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább