Balástya

Településünk Szegedtől észak-nyugatra, 24 km-re helyezkedik el. 1950-ben lettünk önálló község. Hasonlóan a többi homoki kapitányságokhoz, közel 100 évre volt szükség az önálló községi státusz eléréséhez. Az önálló községgé válás óta a népesség folyamatosan csökken, ennek ellenére Balástya azon települések közé tartozik, ahol markáns fejlődési folyamatok is érzékelhetőek. Balástya lélekszáma 3526 fő.

Községünk gazdasága fejlett mezőgazdaságra épül, amelyben a talaj és éghajlati adottságokat kihasználva a kertészeti kultúrák termesztése a meghatározó. A falu legeredményesebb terményei a virág mellett a szabadföldi és fóliás hajtatott burgonya és paprika, valamint az őszibarack és idénygyümölcsök.

Két építészetileg jelentős templommal büszkélkedhetünk. Az egyik a katolikus templom, melyet 1903-ban szenteltek fel. A lakosság nagy része katolikus vallású, de községünkben épült egy Hindu templom is, melyet a Magyar Vaisnava Hindu Egyesület épített és tart fenn. A hagyományos indiai és magyar építészet harmonikus ötvözete a hindu kultúra ápolását és megismertetését szolgálja.

Balástyán adott a lehetőség a természetjárásra és a természet megfigyelésére. Az Őszeszéki-tó a madárvonulásban betöltött szerepe miatt természetvédelmi érték. Minden évben megrendezzük a Majálist, a Szent Antal napi Búcsút, majd a Zöldség- és Virágfesztivált és a Böllérnapot.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább