Bakonygyirót

Bakonygyirót község Győr-Moson-Sopron megye déli részén található. A mindössze 156 lelket számláló település Bakonyszentlászlóval és Fenyőfővel alkot körjegyzőséget.

A Kisalföld lankáin elterülő parányi, eredetileg sváb falucskát festői keretbe foglalják az Öreg-Bakony hegyvonulatai.

A község meglehetősen régi. Első írásos említése az 1230-as évekből származik, ám a nevében rejlő Girót személynév alapján régebbi alapítású lehet. A település központjában található barokk római katolikus templom is erről tanúskodik, szentélye középkori alapítású, egyházközsége a környéken a legrégebbi. A település a régi Győrből Veszprémbe vezető út mentén alakult ki. A XIII. századtól a cseszneki vár tartozéka volt. A török hódoltság idején elnéptelenedett falut új birtokosai, az Eszterházyak kezdték elsősorban német telepesekkel benépesíteni. Neve 1909-ig Gyirót volt.Az eredeti gyiróti falu nem a jelenlegi helyén, hanem a Bakony-ér partján terült el.

Idegenforgalmi szempontból igen jelentős pincesora, mely a régi sváb sorpincék jellegzetes és ritka példája, az Öreghegy oldalában található. Kedvelt kiránduló és szórakozóhely. Központilag védett pincék is találhatóak itt, az egész terület helyi védettség alatt áll. Jellemzően ezerjó, tramini, zöldszilváni szőlőfajtákból készült, táj jellegű borai helyben is megkóstolhatóak. A présházakat gyümölcsös fogja közre. A Monarchia idején a falunak gyümölcsszállító joga volt a bécsi udvarban, híres volt a gyiróti illatos barack. A több évszázados hagyományokon alapuló gyümölcstermesztés tovább él, és a faluban lévő hűtőházban is vásárolható őszibarack, dió, szilva, alma, cseresznye, meggy, bodza. 

Gyönyörű természeti adottságok, barátságos lakók, tiszta levegő, rendezett környezet várja a letelepülni szándékozókat, illetve azokat is, akik csak kirándulni, túrázni akarnak a környéken. Gyalogtúra vezet a közeli Cuha-szurdokba, az Ördögrétre és a Remete-barlanghoz.

Látogasson el hozzánk!

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább