Bábolna

Bábolna több száz éves múltat magáénak mondó település. Komárom-Esztergom Megye északnyugati területén fekszik, a 18° hosszúság és a 47° 30' szélesség mentén. Közúton történő megközelíthetősége igen kedvező. Budapesttől 94,7 kilométerre, Győrtől és Tatától egyaránt körülbelül 30 kilométerre fekszik. Budapestet és Győrt az M1-es autópályán keresztül lehet elérni, melynek csomópontja 5 kilométerre van Bábolnától. Közigazgatási területe 33,59 km2, vagyis 3359 hektár, amelyből 234 hektár belterület, 3113 ha külterület. Lakosainak száma 3642 fő, a népsűrűség 108,4 fő/ km2.

A település első okleveles említése 1268-ból származik, melyben pusztaként szerepel.

Bábolna jelentős fejlődésen ment keresztül: pusztából 1958-ban község, 1971-ben pedig nagyközség lett, majd 2003-ban városi rangot kapott.

A látnivalók közül kiemelkedik a műemlék jellegű Szapáry-kastély, melynek parkjában áll az ország legöregebb, közel 300 éves akácfája. A településtől keletre szabadon látogatható az 1965-ben alapított 20 ha-os arborétum, ahol a leghíresebb bábolnai lovak emlékparkja is megtalálható. Látnivalók közé tarozik még a 2013 tavaszán készült Bábolna nevezetességeit ábrázoló díszfal is.

A felújított Lovasmúzeum az egykori Tiszti Kaszinóban kapott helyet, mely a ménesbirtok történetét mutatja be. Előzetes bejelentkezéssel a Vadászmúzeum, a Kocsimúzeum, valamint a lovarda és az istállók is megtekinthetők.

Az 1982-ben, istállóból kialakított 176 férőhelyes kamaraszínházban a színházi előadások mellett a helyi vállalatok konferenciái és továbbképzései is megrendezésre kerülnek.

A város területén a történelmi egyházak épületei közül megtalálható a katolikus és a református templom és kápolna.

Bábolna hagyományos rendezvényei közül kiemelkedik „Bábolna Derby", a húsvét előtti héten megrendezésre kerülő Bábolnai Sonka Fesztivál, az augusztus 20.-ához kapcsolódó Bábolnai Ünnepi Napok fogathajtó rendezvénnyel és népművészeti vásárral, az arab lovak fesztiválja, a szeptemberi Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok elnevezésű hagyományos szakkiállítás és vásár - idén májusban került megrendezésre mivel az IKR Zrt. ebben az évben ünnepeli 40. évfordulóját - valamint a minden év szeptemberében az önkormányzat által megrendezésre kerülő Kukoricafesztivál.

Bábolna város közterületeire évente kb.11-12 ezer virágpalánta (idén tavasszal  kb. 6000 db egynyári, ősszel szintén kb. 6000 db árvácska) kerül kiültetésre a település szebbé tétele érdekében. Idén tavasszal  kb. 6000 db egynyári virág kerül kiültetésre, az árvácska kiültetésére ősszel szeptember végén, október elején kerül sor.

Bábolna település évek óta részt vesz a Virágos Magyarországért versenyen, 2007-ben a Földművelési és Vidékfejlesztési Miniszter elismerését, 2010-ben pedig Arany Rózsa díjat vettük át a versenyen.2011. évben a versenyen való részvételért oklevelet kaptunk.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább