Árnyékkertek lakói
A nyári nagy melegben nincs is jobb, mint egy nagy fa árnyékában való hűsölés. Sok kerttulajdonos nem is gondolja, hogy ezeket az értékes hűs, árnyas helyeket gyönyörű, növényekkel beültetett kertrésszé varázsolhatja. A dolguk csak az, hogy gondosan kell kiválogatni azokat a növényeket, amelyek az árnyákos helyeket kedvelik.

A telepítendő növényeknek nemcsak a fényhiánnyal kell megküzdeniük, általában a fényt eltakaró növény koronája a csapadékot is felfogja, valamint az „erősebb győz" elvén a tápanyagot is elszívja. Előfordulhat, hogy a lombos fa gyökerei annyira átszőtték a talajt, hogy az ültetés nehézkessé válik, erre ragyogó megoldás, ha a területre hordunk plusz termőtalajt. Erre sajnos áldozni kell, de a beruházást meg fogják hálálni a növények. A későbbiekben is fordítsunk nagy gondot a terület öntözésére és tápanyag-utánpótlására. Dolgunkat megkönnyíti, ha a telepítés után fenyőkéreggel szórjuk felül a talajt, ez megtartja a nedvességet, és igen dekoratív! 

Mérjük fel, mennyire sötét a kertrész, erősen árnyékos, vagy csak félárnyékos, mert ez befolyásolja az odaültetendő növények fajtáit. Ebben a környezetben leginkább a levelükkel díszítő növények érzik jól magukat, de természetesen nem hiányozhatnak a virágzók sem. Ha diófa az, ami az árnyékot adja, akkor ügyeljünk arra, hogy a lehullott leveleket szedjük fel, mert alatta kipusztulnak a növények. Sötétebb helyre ültethetünk borostyánt (Hedera helix), kis és nagy meténget (Vinca minor, V. major), orbáncfüvet (Hypericum calycinum), medvehagymát (Allium ursinum), és gyöngyvirágot (Convallaria majalis). 
 
A borostyán telepítése után gyors eredményre számíthatunk, de mindenképpen kordában kell tartani, mert mindent gyorsan benő. A meténg nagyon jó választás, nemcsak élénkzöld levelével, hanem tavasszal nyíló kék virágaival is díszít. Pár év alatt egészen egybefüggő szőnyeget alkot. A medvehagyma többcélú, azon kívül, hogy igen mutatós, a konyhában is nagy lehet a sikere. A gyöngyvirágot pedig nem kell dicsérnem, illatos fehér virágai elbűvölők, és pár év alatt szintén sűrű gyepet alkot. Vigyázzunk, a piros bogyók mérgezőek! A fentieket a leírtak alapján árnyéki gyeppótlónak nevezik a szakirodalomban. 
 
Ha egy kis napsugár is éri a területet, könnyebb dolgunk van, félárnyékos helyre ültethető növényekből nagyobb a választék. Leggyakrabban az árnyékliliomot (Hosta sp.), a bőrlevelet (Bergenia sp.), a kankalinokat (Primula sp.), a hunyort (Helleborus), az árvacsalánt (Lamium maculatum) és japán kövérkét (Pachisandra terminalis) használják. De bátran ültethetünk a fentieken kívül akár hortenziát (Hydrangea), salamonpecsétet (Polygonatum), harangláb fajokat (Aquilegia), télálló fuksziát (Fucsia) vagy a többféle színben pompázó Astilbe fajokat. A felsoroltak közül mindegyik növény virágával díszít, ha ügyesen válogatjuk össze, akkor az idény minden szakaszában nyílik valamelyik. A hortenzia igen vízigényes, folyamatos vízellátást igényel.
 
A fenti növények mind télállóak, de színesíthetjük árnyéki kertünket különböző egyéves növényekkel is. A hatalmas egynyári-palánta kínálatból könnyen össze lehet válogatni azokat a fajokat, melyek kedvelik a kevesebb fényhez jutó helyeket. Ilyenek lehetnek pl: bohócvirág (Mimulus) (érzékeny a lisztharmatra, védett helyre ültessük), csüngő lobélia (Lobelia erinus), nebáncsvirág (Impatiens) (igen sok vizet kíván), begónia (Begonia), tarka virágcsalán (Solenostemon scutellaroides) (kék virágait érdemes eltávolítani, különben a levelei megfakulnak) és az aprólevelű pílea (Pilea microphylla). 
 
Ha a fenti növényekből még mindig nem tudnak választani, akkor nagyon jó árnyéki fűmagkeverékeket lehet kapni, melyekkel szép gyepfelületet hozhatunk létre.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább