Aldebrő

Aldebrő község Heves megyében, a Füzesabonyi kistérségben, a Mátraaljai borvidéken belül található. A Mátra délkeleti lábánál, az Alföld északi peremén, a Tarna völgyében fekszik.

A község mai formájában 1743, a török pusztítás miatti elnéptelenedést követő újratelepítése óta létezik, mely Báró Grassalkovich Antal királyi személynök nevéhez kötődik.

Aldebrő lakosságának megélhetési alapját a dohánytermesztés és a szőlőtermesztés képezte.

A híres Debrői Hárslevelű az egész világon ismert. Megalkotójának, Rácz Pál pincemesternek az emlékszobája a Gazdaházban látható.

A helybéliek mindig is nagy figyelmet szenteltek a parkosításnak, virágosításnak.1968-tól a Hazafias Népfront Heves megyei Bizottsága által meghirdetett versenyeken a település mindig előkelő helyet szerzett. 1981-ben az elmúlt öt év virágosítási verseny első helyezettje lett Aldebrő, amelyért 300.000 Ft pénzjutalomban részesült a falu.

Aldebrőt a szobrok falujaként is szokták emlegetni, hiszen a több közterületi szobor, eredeti funkcióját elvesztve, ma már csak turistalátványosságok. A látnivalók közé tartozik még a Római katolikus templom, a Községi Emlékpark és a festői környezetben található horgász tavak.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább