A Virágos Magyarország verseny története
1990-ben az Európai Közösségek Idegenforgalmi Bizottsága támogatásával az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének (Entente Florale Europe) Nemzetközi Bizottsága megkeresett több közép-kelet-európai országot, hogy csatlakozzon a versenyhez.

A megkeresettek közül, akkor egyedül csak Magyarország jelentkezett, s jelentkezését el is fogadták.

1994-ben az Országos Idegenforgalmi Hivatal, a Belügyminisztérium és a különböző szakmai szervezetek megszervezték az első hazai országos virágosítási, környezetszépítési és környezetvédelmi versenyt. Ebben az időszakban az OIH viselte a versennyel kapcsolatos összes költséget. Messzemenően támogatták a mozgalmat, mert fontos promóciós eszközt láttak benne, valamint a verseny célja - a rendezett, kulturált környezet kialakítása - megegyezett a turizmus céljaival és ez azóta is a legfőbb szempontok közé tartozik.

Jelenleg a verseny 19 kiírószervezet részvételével működik, köztük megtalálható 5 minisztérium, akik közvetlen anyagi támogatásával valósul meg évente a verseny.
A projekt finanszírozási, jogi és szervezeti hátterét meghatározó mértékben  a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. biztosítja. 

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több, mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. Az európai verseny 9 ország mintegy 20 ezer települését és több mint 45 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

1994 óta a nemzetközi versenyben igen szép eredményeket értünk el: eddig 28 városunk és 28 falunk vett részt a versengésben. 1997-ben Siófok, 2002-ben Géderlak, 2004-ben Kaposvár, 2006-ban Nagyatád, 2007-ben Eger, 2010-ben Lipót, 2011-ben Balatonfüred, 2014-ben Gyula és 2015-ben Balatongyörök, 2016-ban pedig Tihany arany fokozatot kapott, 26-szor nyertünk ezüst és 10-szer bronz fokozatot.

A nemzetközi versenyben részt vevő országok: Ausztria, Belgium, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Szlovénia, Csehország és Olaszország.

A hazai verseny igen jelentős és népszerű, évente kb. 300 település vesz részt benne. Résztvevői lehetnek a települési önkormányzatok a polgármesterek által benyújtott nevezéssel. A részvétel (nevezés) ingyenes, a települések saját anyagi kereteiken belül „virágoztatják fel" környezetüket a lakosság összefogásával, helyi versenyek kiírásával, a magyar virágfajták alkalmazásával, kiegészítve ezt az infrastruktúra fejlesztésével.

Kapcsolódó:

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább