A Turizmus Világnapján hirdették ki a Virágos Magyarország verseny budapesti díjazottjait
A Turizmus Világnapján, 2014. szeptember 27-én rendezték meg a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny díjkiosztó ünnepségét a budapesti kerületek számára. A legvirágosabb budapesti kerület Józsefváros lett.

A Turizmus Világnapján, 2014. szeptember 27-én rendezték meg a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny díjkiosztó ünnepségét a budapesti kerületek számára. A legvirágosabb budapesti kerület Józsefváros lett, különdíjat kapott Újbuda és Kispest is. A verseny országos díjkiosztó ünnepsége november első hetében lesz.
A díjkiosztó és a világnap összekapcsolásának apropója az, hogy az idei évben a világnap kiemelt témájaként az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) a turizmus és közösségépítés kapcsolatát jelölte meg, amely a Virágos Magyarország mozgalomnak is kiemelt szempontja. A verseny jó példája annak, hogy a virágosítás, kertészkedés milyen – hosszú távon is jól működő – közösségeket kovácsolhat, ezek munkája pedig a település turizmusára is pozitívan hat.
Ebben az évben 12 budapesti kerület nevezett a versenybe. Zsűrizésüket a nyári hónapok folyamán több szakmát képviselő szakemberekből álló zsűri végezte el, így a kertészeti, városrendezési, településtervezési szempontok mellett a turizmus is jelentős szerephez jutott. A verseny budapesti fődíját Budapest VIII. kerülete nyerte el. Különdíjat kapott továbbá a XI. és a XIX. kerület. A díjakat Dr. Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese adta át a kerületek polgármestereinek: Dr. Kocsis Máténak, Dr. Hoffmann Tamásnak és Gajda Péternek.
– Fontos megemlítenünk, hogy a verseny a nemes „zöld gondolat és életszemlélet" mellett kézzelfogható, számszerű eredményekkel is bír, hiszen élőmunka-igénye viszonylag magas, így hozzájárul a munkahely-teremtési és -megtartási célkitűzéseinkhez is, ami a magyar kormány és minisztériumunk egyik fő célkitűzése – hangsúlyozta dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelő helyettes államtitkára. – A budapesti városvezetés láthatóan nagy hangsúlyt helyez a fejlesztésekre, a környezetvédelmi szempontokra, a vendégváró városkép kialakítására. E törekvésnek köszönhetően a budapesti kerületekben sok új érték jött létre amellett, hogy a hagyományőrzésre és értékmegóvásra is nagy figyelmet fordítottak, és e kettő a budapestiek életminőségének javulását és turizmusának fellendülését is eredményezte, ami e verseny fő célkitűzése egyben.
– Budapest jelentősége és vezető szerepe Magyarország turizmusában megkérdőjelezhetetlen, így kézenfekvő, hogy a fővárosi kerületek díjkiosztó ünnepségét összekössük a Turizmus Világnapjának megünneplésével – mondta el Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. – Tavaly 7,8 millió vendégéjszakát töltöttek el Budapesten. A közel 3,3 millió vendég a versenyre is nevezett kerületekkel is találkozhatott, amikor a közparkokban megpihent vagy a szökőkutak közelében hűsölt. A verseny révén sokat tehetünk azért, hogy az ide látogató érezze: ő a mi vendégünk, szívesen látjuk és mindent megteszünk azért, hogy jól érezze magát nálunk, ezt segíti elő a rendezett településkép, a virágos városközpont, a tiszta utcák és közterek, takaros magánkertek.
A Józsefváros az elmúlt években csendesen meghúzódott a háttérben, szinte titokban tartva azokat a komoly fejlesztéseket, amelyekkel az idei évben berobbant a budapesti versenyzők közé. A kerület olyan magas színvonalú közterületeket hozott létre, amelyekkel egyszeriben a főváros legjobbjai közé került – dacára minden előítéletnek, ami a VIII. kerülettel szemben fennáll. Összesen 30 hektárnyi közterületi zöldfelületet újítottak fel (köztük a 32-esek terét, a Muzsikus cigányok parkját, a Teleki teret). A legtöbb felújított közterület bekerített, ez is hozzájárul a közbiztonság növeléséhez és a színvonal fenntartásához. A közösségi kert kialakítása mellett virágosztást, fenyőfaosztást is szervez a kerület. Jelentős a civil szervezetek, egyesületek bevonása, részvétele a parkok kialakításában és fenntartásában. A kerületi intézmények figyelmet fordítanak a környezettudatos nevelésre is. Józsefváros a széles körben elterjedt "nyócker" imázsával leszámolva, tiszta, átlátható, élhető kerületet alakított ki rengeteg munkával és lelkesedéssel.
Újbuda központi részeinek rekonstrukciója magas színvonalú, a kor követelményeihez igazodó, fenntarthatósági elveket is figyelembe vevő módon készült el. Játszóterei, parkjai a legjobb eszközökkel felszereltek, automata öntözőrendszerrel, korszerű, energiatakarékos világítással ellátottak. A kerület kiemelt figyelmet szentel a környezet védelmére: a megújuló energia felhasználásának növelésére, a zaj és levegőszennyezés következményeinek csökkentésére, a talaj minőségének védelmére. Növelte a Sas-hegyi természetvédelmi területet körülvevő pufferzónát, támogatja a Sas-hegyi Látogatóközpont működését. Az önkormányzat közösségi kertet épített a lakosság részére, melyben 40 parcellát alakítottak ki.
Kispest általános rendezettségével tűnik ki Budapest kerületei közül. Itt a fejlesztések nem koncentrálódnak a központi területhez, a kerület minden városrésze egyenletesen fejlődik. A játszóterek tervezése, gondolatvilága kiemelkedő, itt igazán jó gyereknek lenni. Budapesten először Kispesten hoztak létre közösségi kertet, ebből mára – a töretlen érdeklődésének köszönhetően – három is épült, melyeket helyi közösségek gondoznak saját szabályaik kialakításával.
A verseny országos díjkiosztó ünnepségét 2014 novemberének első hetére tervezik, ahol a díjazott budapesti kerületek szintén szerepelnek majd.
A „Virágos Magyarország" környezetszépítő verseny immár 20 éves múltra tekint vissza. A mozgalom Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A versenyt Magyarország miniszterelnöke, minisztériumai, valamint az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja. Kiírója a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége. A fővárosi önkormányzat hosszú évek óta kiemelt támogatója a Virágos Magyarországért versenynek, ebben az évben is pénzügyileg hozzájárul a verseny sikeréhez és céljainak megvalósulásához. Az egyes kerületek kertészei, főkertészei részt vettek a szakmai zsűrizésben.
A mozgalom célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése, illetve a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, a településkép esztétikus megjelenítése, növényekkel történő díszítése, a környezetvédelem és környezetgazdálkodás az ökológiai követelményekre tekintettel. Kiemelt jelentőséggel bír az új zöldfelületek, parkok, fasorok létesítése, fenntartása, a kulturált, egészséges környezet kialakítása, közterek, utcák, épületek, intézmények virágosítása, növénykiültetések a lakosság bevonásával, részvételével, továbbá a település műemlékeinek, épületeinek, turisztikai és kulturális értékeinek megőrzése, fejlesztése és a gyomnövények irtása.
A mozgalom részeként évente közel 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során a különböző – lélekszám szerint elkülönített kategóriákban – megválasztják a legvirágosabb magyar városokat, falvakat és fővárosi kerületeket. A verseny fődíja hazánk képviselete a következő évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) két település számára.

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább