A kert színei
A zöld a természet és a növények színe. De mi a helyzet azokkal a kakukktojásokkal, amik nem ebben a színben pompáznak? Kihasználhatjuk különleges tulajdonságaikat, és a tarka, színes lombú cserjékkel, fákkal feldobhatjuk kertünk egyhangú zöldjét.

A színes lombú növények nagy előnye a virágos vagy csak az ősszel színesedőkkel szemben, hogy az egész vegetációs időszak alatt díszítenek. A lombszínért felelős színanyagok (klorofill: zöld színért felelős, antocián: vörös színért felelős) képződése a fénynek köszönhető. Ezt azért nagyon fontos, mert más-más időszakban, más-más megvilágítottságnál ugyanaz a szín eltérően viselkedik. Pl. az árnyékos helyre ültetett színes levelű cserjék (főként a sötétebb, piros, és bordó árnyalatúak) visszazöldülhetnek. Az előbbi tünet elkerülése miatt, egy pár jó tanácsot érdemes megfogadni az ilyen típusú növények tartásához. A növények beszerzésekor sok kérdésben elbizonytalanodunk, vajon tényleg nem igényesebbek, mint a zöld társaik, vajon nem azért sárga, mert beteg? A válasz mindkét esetben: nem! Természetesen léteznek olyan fajok, amelyek különleges ápolást igényelnek, de a tarka testvérek igényei általában megegyeznek az alapfajéval. 

A lombhullatók esetében érdemes odafigyelni a „sárga" fajok „hidegtűrésére", de alapvetően a téli fagyás nem okoz problémát. Az arany és sárga-tarka örökzöldek esetében óvakodjunk az erős napsütötte helytől, a nyári időszakban érzékeny a lombozatuk a nap okozta égésre. Helyválasztáskor tartsuk szem előtt, hogy ezek az örökzöldek fagyérzékenyebbek, mint zöld színű társaik. Telepítéskor figyeljük az összhangra, egymás mellé közvetlenül ne ültessünk több színes lombú növényt, mert zsúfoltág érzetét kelti. Zöld színű örökzöldek mellé pl. kifejezetten ajánlott egy-egy tarka példányt becsempészni. Abba a kertbe, ahol a zöld fű van túlerőben, mindenképp ültessünk egy levélszínével díszítő cserjét vagy fát, nagyon dekoratívan mutat egy ilyen növény az intenzív zöld környezetben. A piros, vagy bordó fajokat napos helyre telepítsük, kifejezetten bírják az erős napsütést. Ha esetleg túl fényszegény helyre kerülnek, megfakulhat, vagy egészen bezöldülhet a színük. Ha észleljük a tüneteket, akkor gyorsan korrigáljuk az ültetési helyet. A „sárgák" számára ajánlatosabb a kevésbé napos hely, a félárnyékos, szórt jellegű fényt kedvelik. Színes leveleket nemcsak a cserjék, és fák közt találhatunk, egynyáriak közt is akad szép számmal. Egynyári virágágyak ültetésénél használjuk ki azt a kontrasztot, mely pl. egy bordó levelével díszítő és egy élénksárga virágával díszítő növény közt van. Az eredmény fantasztikus lesz. Ezeket a feltűnő színkombinációkat több párosítással is elérhetjük: pl.: lilás-kék virág / szürke lomb, rózsaszín virág / sötét bordó lomb. Amikor színesítjük kertünket, érdemes számításba venni a fentieken kívül azt a növénycsoportot is, amelyek lombszíne ősszel színesedik. 
 
Egy pár példa a növények közül: 
- Piros / bordó levelű díszfák, díszcserjék: cserszömörce (Cotinus coggygria `Royal Purple) `, vérlevelű borbolya (Berberis thunbergii 'Atropurpurea') , vérbükk (Fagus sylvatica Atropurpurea), vérmogyoró (Corylus maxima Atropurpurea) , vörös levelű nyír (Betula pendula 'Purpurea') , 
- Sárga / fehér levelű díszfák, díszcserjék: fehér som (Cornus alba `Elegantissima) `, sárgalevelű hólyagvessző (Physocarpus opulifolius `Luteus`), aranyszil (Ulmus carpinifolia) 
- Tarka levelű díszfák, díszcserjék: tarka levelű som (Cornus alba `Spaethii`), kecskerágó (Euonymus fortunei `Emerald`n Gold) `, zöldjuhar (rózsaszín mintás) (Acer negundo `Flamingo`), rózsalonc (Weigela florida `Candida) , tarka juhar (Acer platanoides Drummondii), tarka magyal (Ilex aquifolium Argenteovariegata) 
- Futónövények: vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii), meténg (Vinca major 'Variegata') 
- Sövénynövények: sárgalombú fagyal (Ligustrum sp.) , sárgalombú puszpáng (Buxus sp.) 
- Örökzöldek: aranytuja (Thuja occidentalis Europa Gold), kínai arany kúszóboróka (Juniperus chinensis `Old gold), arany hamisciprus (Chamaecyparis laws. 'Golden Wonder') Egynyáriak: pelyvavirág (Iresine herbstii, lindeni) , virágcsalán (Coleus sp.), hamvaska (Senecio cineraria) 
- Ősszel sárgára színesedő növények: páfrányfenyő (Ginkgo biloba), virágos kőris (Fraxinus ornus) , hegyi juhar (Acer pseudo-platanus) , gyertyán (Carpinus betulus) 
- Ősszel pirosra színesedő növények: berkenye (Sorbus sp.), keskenylevelű kőris (Fraxinus angustifolia) , korai juhar (Acer platanoides) , torzsás szömörce (Rhus typhina) , veresgyűrű som (Cornus sanguinea)
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább