A 2011. évi Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny győztesei: Százhalombatta és Lövő
Október 28-én délelőtt, Százhalombattán osztották ki a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny 2011. évi díjait. A díjkiosztó ünnepségre háromszáztizenöt önkormányzat képviselője kapott meghívást.

A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt öt minisztérium, az Országgyűlés két bizottsága, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., több civil szervezet, közöttük a verseny szervezésében is tevékenyen részt vevő Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írja ki. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Százhalombattának, falu kategóriában Lövőnek ítélték oda, ami egyben feljogosítja a két települést Magyarország képviseletére a 2012. évi Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében.

Magyarország miniszterelnöke hagyományosan két települést jutalmaz különdíjjal. A miniszterelnök díjait Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége adta át Kaposvárnak és Lipótnak. Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága Szentest és Várdát jutalmazta, az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága pedig Szarva város önkormányzatának munkáját ismerte el. A Belügyminisztérium Nyíregyházának, Véméndnek, Bajának, Felsőrajknak, Ózdnak és Csemőnek nyújtott át díjat, a személyi elismerést Pádár Tibor, Balatonfüred parkfenntartásért, virágosításért felelős kertészmérnök kapta, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy Balatonfüred a 2010. évi európai versenyben arany érmet szerzett. A míg a hagyományos magyar növény és virágkultúra megőrzéséért. A Vidékfejlesztési Minisztérium Szekszárd és Szágy önkormányzatának a munkáját ismerte el.. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális díját Mohács kapta, míg a környezettudatos oktatás megvalósulásáért öt óvoda munkáját emelték ki. A Magyar Turizmus Zrt. díjait Mártonné Máthé Kinga beföldi igazgató nyújtotta át Sárospatak és Veszprém képviselőjének. Budapest főváros díját, melyet dr. György István főpolgármester-helyettes adott át, a X. kerület , Kőbánya nyerte el.

Másodszor került átadásra a "Magyarország legszebb főtere, főutcája" díj, melyet a Virágos Magyarország Szervező Bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. közösen alapított. A 2011. évi nyertes Hévíz városa lett. Budapest Főváros Önkormányzata a „Budapest legszebb főutcája díjat a IV. kerületnek, Újpestnek ítélte oda.

A Virágos Magyarország Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat Békés, Kisbajom, Sátoraljaújhely, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok és Tápiógyörgye kapta. Ezt a díjat régiónkét csak az az egy település kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.

A 2011. évi versenybe 315 település jelentkezett, legtöbben Baranya megyéből (44), második helyre Borsod megye (31), harmadik helyre holtversenyben Győr-Moson megye (26) és Pest megye került (26, Budapestről pedig nyolc kerület nevezett be. A százhalombattai díjkiosztó ünnepségen összesen több mint száztíz települést jutalmaztak a kiírók vagy szponzorok felajánlásaiból.

A Virágos Magyarország versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás szelleme jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

A 2011-ben kiemelkedő magyar siker született: Balatonfüred város kategóriában aranyérmet, Paloznak falu kategóriában ezüst szerzett. Jövőre Százhalombatta és Lövő indul Magyarország képviseletében az Entente Florale Europe elnevezésű európai környezetszépítő versenyben.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább