2016-ban is várja a jelentkezőket a Virágos Magyarország verseny

2016-ban is várja a jelentkezőket a Virágos Magyarország verseny

A Virágos Magyarország versenynek minden évben van kiemelt témája: 2016-ban a Magyar Turizmus Zrt. tematikus évéhez, a Gasztroélmények Évéhez kapcsolódva keresik azt a hazai éttermet, amely kiemelt figyelmet szentel környezetének gondozottságára, virágosítására. A versenyre május 31-éig lehet pályázni.

Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente több mint hárommillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A megmérettetést huszonharmadik alkalommal hirdetik meg. A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok nevezhetnek. Ebben az évben a szépkorúak részére fenntartott intézmények környezetének gondozottságát és az ennek érdekében végzett önkéntes, közösségépítő munkát is szemrevételezzük és díjazzuk – tájékoztatott Dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarország Szervező Bizottságának elnöke a verseny sajtótájékoztatóján.

A jelentkezési határidő május 31-e.

Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a nemzeti turisztikai marketingszervezet kiemelt projektként kezeli a „Virágos Magyarországért" mozgalmat. A verseny és a turizmus céljai azonosak: a szebb, kulturáltabb, a környezetre nagy figyelmet fordító országkép megteremtése, Magyarország jó hírének, turisztikai vonzerejének növelése, a kulturált, vendégváró, virágokkal díszített, esztétikus környezet kialakítása. Az élményhez a vendéglátás esetében nem csupán a felszolgált ételek és italok minősége járul hozzá, hanem az a környezet, esztétikum is, amelyben a betérő vendég elfogyaszthatja azokat. Így idén, a Gasztroélmények Évében a Virágos Magyarországért verseny keretében Magyarország legvirágosabb éttermét keressük.

A versenyt a turizmus indította útjára, és két évtizede töretlen támogatója. A Magyar Turizmus Zrt. a marketing területén még hatékonyabban kívánja segíteni a mozgalmat, konkrét promóciós együttműködést is biztosítva regionális marketing igazgatóságai bevonásával. A kulturált vendégfogadás és a vendégbarát szemlélet elengedhetetlen tartozéka az ápolt környezet, a települések rendezett utcaképe, átgondolt fejlesztései, irányítótábláinak rendszere. Egyfajta tükröt is tart ez a verseny a résztvevő községek elé, hiszen a kertészeti és turisztikai szakemberekből álló zsűri értékelése iránymutatást, javaslatot, szakmai értékelést is tartalmaz, segítendő a települések további erőfeszítéseit.

A mozgalom fontos összekötő kapocs Európával, mivel a magyar megmérettetés, része a 11 európai országot átfogó Európai Virágos Városok és Falvak versenyének /Entente Florale Europe/. Az elmúlt két évtized alatt 52 magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 9 arany-, 23 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve – foglalta össze a nemzetközi szereplést Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke.

2016-ban város kategóriában Mosonmagyaróvár, falu kategóriában Dunakiliti képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben. A településeket a nemzetközi szakemberekből álló zsűri idén júliusban keresi fel, majd a települések képviselői a többi ország nyertesével együtt szeptemberben részt vesznek a Brnóban megrendezésre kerülő díjátadó gálán.

Mosonmagyaróvár polgármestere Dr. Árvay István beszámolója szerint évente mintegy. 50 000 db egynyári virágot 8000 árvácskát és tulipánt, 1000 cserjét, örökzöldet, 200-300 lombos fát ültettek. Jelentős mennyiségű zöldfelülettel rendelkezünk, melyek minőségi megújítását néhány évvel ezelőtt megkezdtük. Folyamatosan végezzük a 20-30 évvel ezelőtt kialakított parkok, kertek felújítását. A település két bevezető főútján kialakított körforgalom kertje, kapuként fogadja a látogatókat, s megújult a felújított Hansági Múzeum kertje is. A városlakók gondozzák a családi házuk előtti közterületet, ugyanígy a lakótelepeken is van összefogás, környezetszépítés, amelyben versenyeznek is. A vállalkozók és civil szervezetek közül is többen segítik, támogatják az önkormányzat környezetszépítő munkáját. Az„Apró kezek, csoda kertek" című kertépítő versenyünk gyerekeknek szól: a belváros főutcáján kis ágyásokban kertcsodák születnek s egy hónapig bárki megtekintheti. A „Legszebb konyhakertek" című országos versenyben 2015-ben második alkalommal vett részt a város.

– A legfontosabb, hogy az, amit megvalósítunk, mindannyiunk örömére szolgál majd, és megmarad gyermekeinknek, unokáinknak.– mondta el Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere. –A Kiserdei Óvodában zöldséges- és virágoskertet gondoznak a gyerekek, ill. fűszernövények nevelésére szolgáló területet hoztak létre. A nemzetközi versenyre felkészülésbe bevonjuk az üzemek, vállalkozások képviselőit is, hiszen csak így lehet teljes a siker. Most írjuk ki a helyi virágosítási versenyt. A növények elültetésében, gondozásában a lakosság is részt vesz, elsősorban a civil szervezetek segítségével. Az energetikai intézkedésekkel a kiadáscsökkentés elérése, a környezettudatos megoldások alkalmazása nemcsak az önkormányzatnak, hanem a vállalatoknak is érdeke. – A település a természeti és épített örökségi értékek védelme, gyarapítása mellett a természetes táj megőrzése, a virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtését szem előtt tartva csatlakozott a versenyhez.

A tavalyi első helyezéssel a Nemzetgazdasági Minisztériumtól 500.000 Ft-os támogatás járt, több helyről kaptak egynyári palántákat és virágföldet is, valamint a Magyar Turizmus Zrt. is felajánlotta szakemberei segítségét a felkészüléshez a nemzetközi versenyre.

A Virágos Magyarország verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak szervezeti és finanszírozási kereteit. A Virágos Magyarországért verseny operatív megszervezését a kezdetektől fogva minisztériumok, szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé. Szintén a kezdetektől támogatja a mozgalmat a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Balatoni Szövetség, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és még számos civil szervezet.

A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2017. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében /Entente Florale Europe/.

Sajtóanyag:

Mosonmagyaróvár (PDF)

Dunakiliti (PDF)

2016-ban is várja a jelentkezőket a Virágos Magyarország verseny

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább