2014-ben Százhalombattán osztják ki a Virágos Európai Díjakat
Százhalombatta lesz a házigazdája az Európai Virágos Városok Versenye (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségének 2014-ben. A város 2011-ben nyerte el a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny fődíját, így vált jogosulttá a nemzetközi megmérettetésben való részvételre a következő évben, ahol ezüst fokozatot ért el. Százhalombatta az Entente Florale Europe szervezőbizottságának megkeresésére jelentkezett a 2014. évi díjkiosztó ünnepség megszervezésére. Az erre vonatkozó pozitív döntést hivatalosan szeptember végén, az Entente Florale Europe Belgiumban tartandó gálaünnepségén jelenti be a nemzetközi szervező bizottság.

Százhalombatta Város Önkormányzata 2011-ben elnyerte a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny fődíját város kategóriában, ami feljogosította, hogy képviselje Magyarországot a 2012-es Európai Virágos Városok versenyen. Százhalombatta képviselői a hollandiai Venloban rendezett díjkiosztó gálán ezüst minősítést vehettek át. A zsűri nagyra értékelte a versenyben közreműködők alaposságát, a kertes városrész állapotát, a lakótelepi közösségek aktivitását és az esélyegyenlőség érdekében tett erőfeszítéseket. Százhalombatta a 2014-es nemzetközi díjkiosztó gála megszervezésével újabb lehetőséget kapott, hogy ország-világ előtt megmutassa: milyen egy huszonegyedik századi, élhető iparváros.

Háttér:

A „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny immár 20 éves múltra tekint vissza. A mozgalom Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A versenyt Miniszterelnök úr, minisztériumok, az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja. A nemzetközi díjkiosztó Százhalombatta, a Magyar Turizmus Zrt. és a „Virágos Magyarországért" Szervező Bizottság szakmai együttműködéseként valósul meg, felhasználva a korábbi magyar helyszíneken rendezett díjkiosztó ünnepségek tapasztalatát is.

Százhalombatta évek óta tudatos városfejlesztési programot valósít meg, amelyben kiemelt szerepet kaptak a parkok, játszóterek, közterületek. 2011 elején építészeti nívódíjjal ismerték el a város európai uniós támogatással felújított főterét. A korábban a legszennyezettebbek, a „Piszkos tizenkettő" közé sorolt ipari település megújulásának jelképesen és ténylegesen is kulcsfontosságú eleme az új főtér. Az itt megvalósított nagyszabású beruházás rövid idő alatt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, vagyis az új főtér a közösségi események legfontosabb színtere és a helyi társadalom legnépszerűbb találkozási pontja lett.

Annak ellenére, hogy már a város neve - „száz halom" - is az itt feltárt őskori halomsírmezőre utal, és számos régészeti, történelmi emlék jelzi a település több ezer éves múltját, Százhalombatta arculata iparváros jellegű, abban a lakótelepek központi szerepet töltenek be. A mindenkori városvezetés azonban rengeteget tett és tesz azért, hogy az itt élők ne betonrengetegben, hanem egészséges, barátságos és mindenekelőtt zöld környezetben töltsék mindennapjaikat. Az önkormányzat éves szinten jelentős összegeket fordít a közterületek tisztán tartására, gondozására és rekonstrukciójára. A parkfenntartást országos referenciákkal rendelkező szakcég végzi, melynek során 800 ezer négyzetméter terület rendben tartását biztosítják, amelynek közel fele belterület.

Százhalombatta a „parkok városa". Harminc közpark biztosít kellemes és egészséges környezetet a sport, a játék és pihenés céljára, minden korosztály számára. A város szinte minden szegletében látható színpompás, változatos virágágyások összesen mintegy 1250 négyzetmétert foglalnak el, a főutak melletti kandelábereken mintegy 800 muskátli nyílik.  A Szent István tér átalakítása lehetőséget nyújtott kuriózumnak számító dísznövények kiültetésére, új stílusok meghonosítására is.

Az önkormányzat a „Virágos Százhalombatta" és a "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalommal igyekszik a lakosságot is bevonni a környezet szépítésébe. Minden évben húszezer tő egynyári virágot osztanak ki, a kerti hulladék ingyenes elszállításával, komposztáló edények díjmentes biztosításával, valamint szezonális locsolási kedvezménnyel motiválják a városlakókat a környezettudatos és igényes kertészkedésre. A környezet tisztán tartásában, fejlesztésében és védelmében számos közösség és civil szervezet is aktív szerepet vállal. 

Százhalombatta évek óta részt vesz a „Virágos Magyarországért" versenyen, és több alkalommal részesült elismerésben, szakmai különdíjban. A legnagyobb sikert, az első helyezést 2011-ben sikerült kivívnia.

Az Európai Virágos Városok egyedülálló program, hiszen évente közel ötvenmillió embert mozgósít és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet megteremtése és megóvása érdekében. 1990-ben a kelet-európai térség államai számára is megnyílt a csatlakozás lehetősége, mellyel elsőként hazánk élt. A nemzetközi versenyben résztvevő országok a következők: Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország és Magyarország.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább