2014-ben Százhalombattán osztják ki a Virágos Európai Díjakat
Százhalombatta lesz a házigazdája az Európai Virágos Városok Versenye (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségének 2014-ben. A város 2011-ben nyerte el a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny fődíját, így vált jogosulttá a nemzetközi megmérettetésben való részvételre a következő évben, ahol ezüst fokozatot ért el. Százhalombatta az Entente Florale Europe szervezőbizottságának megkeresésére jelentkezett a 2014. évi díjkiosztó ünnepség megszervezésére. Az erre vonatkozó pozitív döntést hivatalosan szeptember végén, az Entente Florale Europe Belgiumban tartandó gálaünnepségén jelenti be a nemzetközi szervező bizottság.

Százhalombatta Város Önkormányzata 2011-ben elnyerte a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny fődíját város kategóriában, ami feljogosította, hogy képviselje Magyarországot a 2012-es Európai Virágos Városok versenyen. Százhalombatta képviselői a hollandiai Venloban rendezett díjkiosztó gálán ezüst minősítést vehettek át. A zsűri nagyra értékelte a versenyben közreműködők alaposságát, a kertes városrész állapotát, a lakótelepi közösségek aktivitását és az esélyegyenlőség érdekében tett erőfeszítéseket. Százhalombatta a 2014-es nemzetközi díjkiosztó gála megszervezésével újabb lehetőséget kapott, hogy ország-világ előtt megmutassa: milyen egy huszonegyedik századi, élhető iparváros.

Háttér:

A „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny immár 20 éves múltra tekint vissza. A mozgalom Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A versenyt Miniszterelnök úr, minisztériumok, az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja. A nemzetközi díjkiosztó Százhalombatta, a Magyar Turizmus Zrt. és a „Virágos Magyarországért" Szervező Bizottság szakmai együttműködéseként valósul meg, felhasználva a korábbi magyar helyszíneken rendezett díjkiosztó ünnepségek tapasztalatát is.

Százhalombatta évek óta tudatos városfejlesztési programot valósít meg, amelyben kiemelt szerepet kaptak a parkok, játszóterek, közterületek. 2011 elején építészeti nívódíjjal ismerték el a város európai uniós támogatással felújított főterét. A korábban a legszennyezettebbek, a „Piszkos tizenkettő" közé sorolt ipari település megújulásának jelképesen és ténylegesen is kulcsfontosságú eleme az új főtér. Az itt megvalósított nagyszabású beruházás rövid idő alatt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, vagyis az új főtér a közösségi események legfontosabb színtere és a helyi társadalom legnépszerűbb találkozási pontja lett.

Annak ellenére, hogy már a város neve - „száz halom" - is az itt feltárt őskori halomsírmezőre utal, és számos régészeti, történelmi emlék jelzi a település több ezer éves múltját, Százhalombatta arculata iparváros jellegű, abban a lakótelepek központi szerepet töltenek be. A mindenkori városvezetés azonban rengeteget tett és tesz azért, hogy az itt élők ne betonrengetegben, hanem egészséges, barátságos és mindenekelőtt zöld környezetben töltsék mindennapjaikat. Az önkormányzat éves szinten jelentős összegeket fordít a közterületek tisztán tartására, gondozására és rekonstrukciójára. A parkfenntartást országos referenciákkal rendelkező szakcég végzi, melynek során 800 ezer négyzetméter terület rendben tartását biztosítják, amelynek közel fele belterület.

Százhalombatta a „parkok városa". Harminc közpark biztosít kellemes és egészséges környezetet a sport, a játék és pihenés céljára, minden korosztály számára. A város szinte minden szegletében látható színpompás, változatos virágágyások összesen mintegy 1250 négyzetmétert foglalnak el, a főutak melletti kandelábereken mintegy 800 muskátli nyílik.  A Szent István tér átalakítása lehetőséget nyújtott kuriózumnak számító dísznövények kiültetésére, új stílusok meghonosítására is.

Az önkormányzat a „Virágos Százhalombatta" és a "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalommal igyekszik a lakosságot is bevonni a környezet szépítésébe. Minden évben húszezer tő egynyári virágot osztanak ki, a kerti hulladék ingyenes elszállításával, komposztáló edények díjmentes biztosításával, valamint szezonális locsolási kedvezménnyel motiválják a városlakókat a környezettudatos és igényes kertészkedésre. A környezet tisztán tartásában, fejlesztésében és védelmében számos közösség és civil szervezet is aktív szerepet vállal. 

Százhalombatta évek óta részt vesz a „Virágos Magyarországért" versenyen, és több alkalommal részesült elismerésben, szakmai különdíjban. A legnagyobb sikert, az első helyezést 2011-ben sikerült kivívnia.

Az Európai Virágos Városok egyedülálló program, hiszen évente közel ötvenmillió embert mozgósít és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet megteremtése és megóvása érdekében. 1990-ben a kelet-európai térség államai számára is megnyílt a csatlakozás lehetősége, mellyel elsőként hazánk élt. A nemzetközi versenyben résztvevő országok a következők: Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Szlovénia, Horvátország és Magyarország.

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább