2009. október 9. - A Magyar Turizmus Zrt. közleménye
A 2009. ÉVI VIRÁGOS MAGYARORSZÁGÉRT KÖRNYEZETSZÉPÍTŐ VERSENY GYŐZTESEI: SOPRON ÉS LIPÓT

Október 9-én délelőtt, Sopron Megyei Jogú Városban osztották ki a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2009. évi díjait. A díjkiosztó ünnepségre mintegy háromszáznegyven önkormányzat képviselője kapott meghívást. A Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt öt minisztérium, az Országgyűlés két bizottsága, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., több civil szervezet, közöttük a verseny szervezésében is tevékenyen részt vevő Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írja ki. Az Önkormányzati Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Sopronnak, falu kategóriában Lipótnak ítélték oda, ami egyben feljogosítja a két települést, hogy képviselje Magyarországot a 2010. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe).

Magyarország miniszterelnöke minden évben két települést jutalmaz Virágos Magyarországért különdíjjal. Dr. Molnár Csaba, kancelláriaminiszter személyesen adta át a díjat Gyula, valamint Várda képviselőjének. Az Országgyűlés alelnöke, Dr. Világosi Gábor, Nyíregyházának és Szekszárdnak adományozott díjat azért a kiemelkedő eredményért, amit e települések a környezetszépítő mozgalomban való több éves munkájukkal elértek. Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága Patvarcot és Háromhutát díjazta. Az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága Szolnok város munkáját ismerte el díjával.

Az Önkormányzati Minisztérium díjazottjai a következők: a fődíjat Balatonfüred városa és Tóalmás község kapta, további elismerésben pedig Mórahalom, Balatonboglár, Sajógalgóc és Zalaapáti települések részesültek. Varga Zoltán önkormányzati miniszter személyi elismerését Kanász Imréné kertészmérnök kapta több évtizedes, a Virágos Magyarországért versenyben végzett munkájáért. A másik személyi elismeréssel Pollák Erikát, a Virágos Magyarországért verseny elindítóját és nemzetközi koordinátorát díjazta a miniszter. Tevékenysége nagyban hozzájárult az egész verseny sikeréhez és Magyarországnak az európai versenyben elért eredményeihez.

A támogató minisztériumok közül a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Egernek és Tolcsvának, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Ozorának (Kulturális Örökség-díj) és öt oktatási intézménynek, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Hajdúszoboszlónak és Nagydorognak adta át díjait. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Hévizet és Tivadar községet jutalmazta. Budapest Főváros Önkormányzata ebben az évben a XVIII. kerületet tartotta méltónak díjára, a különdíjat a XIII. kerület kapta.

A Magyar Turizmus Zrt. díját Tapolca kapta, elismerve a város kiemelkedő munkáját a környezetszépítés területén, amely jelentősen hozzájárul turisztikai vonzerejének növeléséhez. Falu kategóriában a Társaság Tihanyt díjazta, elismervén az önkormányzat és a lakosság munkáját a rendezett, vonzó, a hagyományokat tiszteletben tartó, a balatoni tájhoz illeszkedő településkép kialakításáért.

A Virágos Magyarországért verseny fővédnöki díját Kunczené Fellegi Katalin nyújtotta át Siófok városának, valamint Csemő község képviselőjének a településfejlesztésben és szépítésben elért kimagasló eredményeikért.

A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat Prutkay János elnök adta át Ajka, Cegléd, Kecskemét, Mohács, Sárospatak, Szarvaskő és Zalakaros településeknek. Ezt a díjat régiónkét csak egy település kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.

A 2009. évi versenybe 334 település jelentkezett, legtöbben Baranya megyéből (40), második helyre Borsod megye (39) harmadik helyre Pest megye került (30). Budapestről tíz kerület nevezett be az idei versenybe, a legtöbb a verseny kezdete óta képviselteti magát. A soproni díjkiosztó ünnepségen összesen több mint száz települést jutalmaztak a kiírók vagy szponzorok felajánlásaiból.

A Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan verseny, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás szelleme jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

A 2009. évi európai versenyben kiemelkedő magyar siker született: Szombathely város kategóriában ezüstérmet, Gelse falu kategóriában úgyszintén ezüstérmet, valamint a nemzetközi szervezet különdíját is elnyerte az oktatási intézmények és a környezettudatos oktatás magas színvonaláért. Jövőre Sopron Megyei Jogú Város és Lipót indul Magyarország képviseletében az Entente Florale Europe elnevezésű európai környezetszépítő versenyben.

További információk:
A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny Szervező Bizottsága
Pollák Erika projekt manager: 06-30-250 40 11
Pécsi Melinda titkár: 06-1-488-86 30
E-mail: pollak@itthon.hu, pecsi@itthon.hu

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább